Pas verschenen

Van de Zuid-Afrikaanse dichter en schilder Breyten Breytenbach (1939) is een tweetalige dichtbundel verschenen met zowel nieuwe gedichten als werk uit zijn Afrikaanse bundels. Dat Breytenbach nog lang hoopt te schrijven blijkt uit het gedicht ‘bewaarbrief voor een gedicht’ waarin hij zijn dichtvermogen smeekt hem nog niet te verlaten: Maak mij dan liever dood voordat je gaat. Blijf bij me. Snijdt als slotregel mijn keel maar door!

De taal van De zingende hand is in de woorden van Adriaan van Dis ‘een overspelig Nederlands, lenig en krachtig, een kleurtaal aan Calvijn en klei ontstegen’.

Een voorbeeld van een filosofische vraag aan de leerlingen van groep 8: kun je zelf kiezen? Mohammed antwoordt: ‘Je mag niet kiezen dat je niet naar school gaat, want dan krijg je straf.’ David stelt: ‘Dan kun je wel kiezen, maar dan weet je gewoon dat je straf krijgt.’ Over keuzevrijheid, over het geloof, over YouTube, over nieuwsbronnen, gaan de filosofielessen van juf Sabine Wassenberg op verschillende basisscholen in Amsterdam. Kinderlogica zou verplichte lesstof voor álle leerlingen uit groep 8 moeten zijn.

Op 22 april treedt Wassenberg op tijdens de nacht van de filosofie in Den Haag met de lezing: de Verwondering. Voor meer informatie: https://nrch.nl/5u2j En op 23 april geeft zij een workshop Filosoferen met je kind in Amstelveen voor kinderen met hun ouders. Voor meer informatie: https://nrch.nl/5tsn

Tien jaar nadat Ik was de vrouw van Escobar van Virginia Vallejo in het Spaans verscheen, is er nu een vertaling van het liefdesverhaal dat zich in de jaren tachtig afspeelde tussen de televisie-presentatrice Vallejo (1949) en drugsbaron Pablo Escobar (1949-1993). Terwijl hij aan het hoofd stond van het Medellín-kartel, aan zijn imperium bouwde, vermoordde wie hem voor de voeten liep en ontvoeringen beraamde, streelde hij ondertussen de wang van Vallejo. Zelfs als zij hem uiteindelijk toch een schurk vindt en bij een half-Nederlandse ecoloog op een Caribische eilandje tot rust komt, zoekt ze Escobar toch weer op.

Een persoonlijke zoektocht naar de manier waarop de smartphone ons leven beheerst en verandert. Daarover schrijft NRC-redacteur Wouter van Noort in Is daar iemand? Van Noort sprak met psychologen, economen en technologen en bezocht de machtigste techbedrijven ter wereld. Want wat kunnen we doen als we door hebben dat ons smartphonegebruik te vergelijken is met gokgedrag: steeds weer zoeken naar een nieuwe beloning in de vorm van weer een bericht of een vernieuwde pagina? Die discussie wordt nu volop gevoerd, maar Van Noort reikt de eerste oplossingen aan: draag een horloge en lees in de trein gewoon een boek.

Een bijzondere samenwerking resulteert in een mooi project: zangeres Janne Schra zingt, begeleid door het Noordpool Orkest, gedichten van Vasalis (1909-1998). In het gedicht ‘Als daar muziek voor is’ of in ‘Laat me vrij’ – overigens oorspronkelijk gedichten zonder titel – klinkt de Room Eleven-vrolijkheid door, de band waarmee Schra in 2006 doorbrak. Het gedicht ‘Oppervlak’ wordt dan weer zeer ingetogen gezongen en de tekst is om stil van te worden: O kindje met je zachte witte vingren en met de blauwe aadren aan je kleine slaap, die zich als heilige rivieren slingren. Slaap mijn kindje slaap.

Tussen 1874 en 1888 maakte dominee Jacobus Craandijk ruim zeventig wandeltochten door Nederland. De verslagen van deze tochten verschenen in de acht- delige reeks Wandelingen door Nederland met pen en potlood. Schrijver en wandelaar Flip van Doorn heeft de wandelingen onder een vergrootglas gelegd en geprobeerd waar mogelijk in de voetsporen van de dominee te treden. Is er veel veranderd? Niet alle paden zijn meer te vinden, maar de negentiende-eeuwse verhalen van Craandijk weet Van Doorn prachtig te combineren met zijn eigen waarnemingen nu.

    • Margot Poll