Vrijwillig levenseinde

‘Hoge Raad moet oordeel kunnen geven bij twijfel over geval van euthanasie’

Foto ANP

Als er twijfel is over een geval van euthanasie, moet de Hoge Raad daar achteraf een oordeel over kunnen geven. Dat vindt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). „De toetsingscommissies zijn de zeef tussen artsen en de strafrechter. Die zeef is ondoordringbaar gebleken”, zegt hij in het zojuist verschenen jaarverslag van de RTE. „In vijftien jaar euthanasiewet heeft er nooit een strafrechter naar een zaak gekeken.” Kohnstamm pleit voor een nieuwe route waarbij zaken waarover twijfels zijn, kunnen worden voorgelegd aan de Hoge Raad. Doel is om redenen voor euthanasie, zoals dementie of een stapeling van ouderdomsklachten, te toetsen aan de wet. Vorig jaar is het aantal euthanasiegevallen licht gestegen, tot 6.091. De RTE heeft daar niet direct een verklaring voor. (NRC)