Veldhoven verbiedt conferentie Eritreeërs

Protesten tegen het zittende regime verliepen donderdag onrustig. De burgemeester acht de situatie onveilig.

Enkele tientallen mensen protesteerden donderdagmiddag bij de plek in Veldhoven waar de conferentie zou plaatsvinden.
Enkele tientallen mensen protesteerden donderdagmiddag bij de plek in Veldhoven waar de conferentie zou plaatsvinden. Foto Rob Engelaar/ANP

Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft donderdagavond besloten de conferentie in De Koningshof in zijn gemeente, van de jongerenorganisatie van de enige toegestane politieke partij in Eritrea, te verbieden. “De reden daarvoor zijn de twee incidenten die vandaag hebben plaatsgevonden bij Koningshof waarbij tegenstanders waren betrokken”, aldus een verklaring van de gemeente.

“De burgemeester heeft dit besluit genomen na overleg met OM, politie en Koningshof omdat de openbare orde en veiligheid op dit moment niet voldoende gegarandeerd kan worden”, zo liet de gemeente weten. De incidenten betroffen het blokkeren van een eerste auto met deelnemers aan de conferentie door betogers en, aan het begin van de avond, gevechten tussen politie en woedende betogers.

Bij het laatste incident zijn “rond de vijftig” demonstranten aangehouden, liet de politie donderdagavond weten. Precieze aantallen zijn volgens een woordvoerder nog niet te geven, omdat de verhoren nog bezig zijn. Een deel van de arrestanten werd opgepakt nadat er vechtpartijen waren uitgebroken. Anderen werden aangehouden omdat ze niet luisterden naar vorderingen van de politie om te vertrekken. Ze zijn door de politie in bussen afgevoerd.

Lees ook: Eritreeërs protesteren in Veldhoven
    • Arjen Schreuder