taalstrijd

Kazachstan kondigt overstap aan op Latijns alfabet

Kazachstan stapt over op het Latijnse schrift, zo meldde president Noersoeltan Nazarbajev woensdag in staatskrant Egemen Kazakhstan. Nazerbajev heeft academici opdracht gegeven een nieuw alfabet te ontwerpen dat vanaf volgend jaar op scholen zal worden geïntroduceerd. Het initiatief is onderdeel van een strategisch moderniseringsplan dat het Centraal-Aziatische land meer internationale aansluiting moet geven. Nazarbajev gaf al eerder aan dat de overgang, in 1940, op het cyrillisch politiek gemotiveerd was. Rusland, waarmee Kazachstan nauwe banden onderhoudt, reageerde geïrriteerd en noemde het een geopolitieke zet. De vrees van critici dat een deel van de Russischtalige minderheid ongeletterd zal raken, is volgens Nazerbajev ongegrond. De overgang moet in 2025 zijn afgerond. (NRC)

    • Eva Cukier