Portretstudies

Tekeningen van Dylan te zien in De Fundatie in Zwolle

Museum De Fundatie in Zwolle toont vanaf 24 mei twaalf pasteltekeningen van Bob Dylan. Volgens het museum is met zijn portrettenserie Face Value uit 2012 voor het eerst beeldende kunst van de zanger-tekstschrijver in Nederland te zien. Dylan zelf noemt ze ‘karakterstudies’. Het zijn portretten van drie vrouwen en negen mannen. Alleen Dylan kent de werkelijke identiteit van de geportretteerden. Dylan tekent sinds zijn jeugd en vanaf de jaren zestig schildert hij met olieverf. Portretten maakt hij pas sinds kort.

Dylan heeft op 1 april in Stockholm de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst genomen. Bij de uitreiking in december ontbrak hij; Dylan stuurde zangeres Patti Smith als invaller). Om het bijbehorende geldbedrag van zo’n 850.000 euro te krijgen moet hij voor 10 juni nog een toespraak houden. Dat mag op video. Hij treedt komende zondag, maandag en dinsdag in Amsterdam op. (ANP)

    • Paul Steenhuis