Ook jazzmuzikant

Rockgitarist J. Geils (‘My angel is the centerfold’ ) overleden op 71-jarige leeftijd

Foto Faith Ninivaggi / AP

Gitarist John Geils, de oprichter van de Amerikaanse rockgroup The J. Geils Band is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden. Jazzliefhebber Geils speelde in zijn jeugd trompet in een fanfareorkest. Na zijn studietijd richtte hij met vrienden The J. Geils Band op. In 1970 verscheen hun eerste album, nog sterk beïnvloed door soul en r&b-muziek. Latere albums neigden meer naar pop en rock, met soms catchy nummers. Grootste hit was het nummer ‘Centerfold’ (‘My angel is the centerfold’) van hun twaalfde album Freeze-Frame.

In 1985 werd de J. Geils Band opgedoekt. John Geils concentreerde zich jarenlang op autoracen en de restauratie van auto’s. In de tweede helft van de jaren negentig ging John Geils weer musiceren. In 2005 verscheen zijn eerste soloalbum, met jazz. Dinsdag overleed J. Geils thuis; volgens de politie door „natuurlijke doodsoorzaken”.