NVM: Aanbod koopwoningen daalt zeer snel

woningmarkt

De concurrentie op de woningmarkt groeit. De vraag is enorm, verkopers wachten langer en beleggers kapen huizen weg voor kopers.

Illustratie Studio NRC

Het landelijke aanbod van koopwoningen daalt „pijlsnel”, zegt makelaarsvereniging NVM. Het afgelopen kwartaal boden NVM-makelaars 79.000 woningen te koop aan: bijna 33 procent minder dan een jaar eerder. Het aanbod van appartementen, het populairste woningtype in Nederland, is in een jaar met bijna de helft (ruim 47 procent) gekrompen.

Dat blijkt uit het persbericht bij de eerste kwartaalcijfers die de NVM donderdagochtend bekend heeft gemaakt. De grootste makelaarsvereniging van Nederland zegt met 4.156 aangesloten makelaars en taxateurs ongeveer driekwart van de woningmarkt te vertegenwoordigen.

Door het slinken van het aanbod is de groei van het aantal woningverkopen in een jaar gehalveerd van 20 naar 10 procent. NVM-makelaars verkochten het eerste kwartaal zo’n 38.700 woningen, in de hele markt zou het om 50.200 huizen gaan. De krapte leidt tot hogere verkoopprijzen en snellere verkopen. De gemiddelde koopwoning is 8,8 procent duurder dan een jaar terug. De gemiddelde verkooptijd was vorig jaar 108 dagen, nu 77 dagen.

Uitgestelde verhuizingen

Het aanbod van koopwoningen krimpt ook steeds sneller. Een jaar terug sprak de NVM van een daling van 17 procent op jaarbasis. Er zijn meerdere redenen: door uitgestelde verhuizingen tijdens de crisis, de lage hypotheekrente en gestegen consumentenvertrouwen is de huizenmarkt sinds 2014 booming. Omdat er veel woningen zijn verkocht en de nieuwbouwproductie achterloopt, is het aanbod gewoon kleiner geworden.

Die krapte versterkt zichzelf nog eens omdat verkopers voorzichtiger worden. „Steeds meer woningkopers wachten met het op de markt brengen van hun oude koopwoning tot het moment dat ze, in de vaak krappe markten waarin ze steeds vaker misgrijpen, eerst een nieuwe woning gekocht hebben”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma in het persbericht.

Kopers hebben ook meer concurrentie van kleine beleggers, die liever koopwoningen gaan verhuren nu de spaarrente historisch laag is. Vorig jaar kochten particuliere beleggers (met 3 tot 50 woningen in hun bezit) 6 procent van het aantal koopwoningen, zegt de NVM. Deze kleine beleggers hebben de afgelopen tien jaar dubbel zoveel woningen gekocht, bevestigt een woordvoerder van het Kadaster.

De woningmarkt in Amsterdam – traditioneel over de top – is aan het „droogkoken”, volgens de NVM. Het aantal woningverkopen daalde hier in een jaar tijd met 19 procent, de vraagprijzen stegen 31 procent en de verkoopprijzen 20 procent.

Positief is dat de huizenmarkt ook in rustige regio’s in beweging komt, aldus de NVM. De makelaars spreken al langer van een driedeling in de markt tussen oververhitte regio’s (Amsterdam en omgeving, Utrecht, Zuid-Kennemerland en de stad Groningen), evenwichtige regio’s (zoals Gorinchem, Opsterland, Apeldoorn en Nijmegen) en regio’s waar de crisis nog pijnlijk voelbaar is (Groningen, Drenthe, Noord-Limburg en Oost-Brabant).

De gezonde dynamiek op de woningmarkt begint zich nu „als een olievlek” over het land uit te breiden. In bijvoorbeeld Bergen op Zoom, Ruurlo, Eibergen, Doetinchem en de kop van Noord-Holland zijn in een jaar 40 procent meer woningen verkocht.

    • Eppo König