‘Noord-Korea bereidt zich voor op nieuwe kernproef’

De Noord-Koreaanse nucleaire testsite Punggye-ri, in het noorden van het land, zou “klaar zijn voor gebruik”.

Foto Airbus Defense Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image via AP

Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Noord-Korea volgt, is het land een nieuwe kernproef aan het voorbereiden. Satellietbeelden tonen dat aan, zegt vooraanstaand Amerikaans instituut 38 North. Daarop is verhoogde activiteit te zien op de testlocatie Punggye-ri, waar eerder al vijf kernproeven werden gehouden. De testlocatie zou “klaar zijn voor gebruik”.

“De huidige gebeurtenissen wijzen erop dat na de voorbije zes weken de laatste voorbereidingen worden getroffen voor een test”, zei een woordvoerder van de groep tegen CNN.

Zaterdag viert het communistische regime de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung. Dergelijke ceremonies zijn vaak een voorbode voor militair vertoon.

‘Groot en belangrijk evenement’

Volgens persagentschap Reuters hebben de ongeveer 200 buitenlandse journalisten die voor de ceremonie in Pyongyang zijn bovendien de opdracht gekregen om zich voor te bereiden op een “groot en belangrijk evenement”.

Lees ook: Hoe China en de VS Kim Jong-un proberen te stoppen

De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen de afgelopen weken op. Zaterdag gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie het vliegdekschip USS Carl Vinson opdracht om, vergezeld door diverse andere marinevaartuigen, vanuit Singapore naar het Koreaanse schiereiland te varen.

Met deze actie willen de Amerikanen laten zien dat het menens is. De opdracht volgde amper een dag na de Amerikaanse luchtaanval in Syrië. Het Noord-Koreaanse regime kondigde vervolgens aan “klaar te zijn voor een oorlog”.

Raketschild

In een eerdere reactie op de Noord-Koreaanse activiteiten begonnen de VS begin vorige maand met de bouw van een raketschild in Zuid-Korea. Dat zorgde voor ongenoegen bij China, dat bang is dat de VS het raketschild ook tegen China willen inzetten.

Pyongyang noemt de Amerikaanse actie “roekeloos”, en waarschuwt voor “catastrofale gevolgen”. “Wij zullen de Verenigde Staten volledig verantwoordelijk houden voor de catastrofale gevolgen van hun buitensporige acties.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.

Trump zei in het interview dat hij in ruil voor samenwerking met China bij het oplossen van de kwestie Noord-Korea best wil inleveren als het gaat om het Amerikaanse handelstekort met China. Een oplossing in Noord-Korea, zei Trump “is het waard dat je niet zo’n goede handelsovereenkomst hebt als ik normaliter zou sluiten”.

“Trump realiseerde zich toen dat de kwestie Noord-Korea minder eenvoudig was dan hij dacht”, schreef NRC-redacteur Maartje Somers.

    • Bas Tooms