Michael Ballhaus (1935-2017)

Duitse cameraman, beroemd van samenwerking met Fassbinder en Scorsese, is op 81-jarige leeftijd in Berlijn overleden

De Duitse cameraman Michael Ballhaus is op 12 april in Berlijn overleden, hij werd 81. Ballhaus begon zijn indrukwekkende loopbaan in de jaren zestig en werd vooral bekend door zijn jarenlange samenwerking met Rainer Werner Fassbinder. In Fassbinders gestileerde films kon Ballhaus naar hartenlust experimenteren met kleur, licht en camerastandpunten. Het leverde memorabele films op als het in fraai zwart-wit gedraaide Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972), Die Ehe der Maria Braun (1979) en Lili Marleen (1981).


In de jaren tachtig trok Ballhaus naar Amerika, waar hij een verbond aanging met Martin Scorsese, met wie hij tussen 1985 en 2002 zeven films maakte, waaronder de prachtig belichte kostuumfilm The Age of Innocence (1993) en de met vloeiende camerabewegingen gezegende maffiafilm Goodfellas (1991).

Vlak na Ballhaus overlijden schreef Scorsese in een statement: „Het was Michael die mij weer enthousiast maakte over filmmaken. Hij was een groot kunstenaar. Hij was een dierbare en onvervangbare vriend. Zijn dood is een groot verlies”.