Verdachte Dortmund IS-lid, lijkt niet de dader

In Irak zou hij leiding hebben gegeven aan een eenheid van tien IS-aanhangers die deelnam in onder meer kidnappings, afpersing en moorden.

Politieagenten bij de beschadigde spelersbus van Borussia na drie explosies.
Politieagenten bij de beschadigde spelersbus van Borussia na drie explosies. Foto Martin Meissner/AP

De verdachte die aangehouden werd na de bomaanslag dinsdagavond op de spelers van Borussia Dortmund lijkt vooralsnog niets met de aanslag te maken te hebben. Justitie in Duitsland maakte donderdag bekend dat daar geen bewijs voor is gevonden, meldt Reuters. Wel zou de 26-jarige man lid zijn van terreurorganisatie IS. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie gaat het om Abdul Beset A. uit Irak.

Het OM wil wel dat A. langer in hechtenis blijft. Hij wordt verdacht lid te zijn van een buitenlandse terroristische organisatie. A. zou zich drie jaar geleden hebben aangesloten bij terreurgroep IS en kwam begin 2016 via Turkije naar Duitsland, vanuit daar zou hij contact hebben onderhouden met andere IS-strijders.

In Irak zou hij leiding hebben gegeven aan een eenheid van tien IS-aanhangers die deelnam in onder meer kidnappings, afpersing en moorden. De Irakees wordt donderdagmiddag voorgeleid.

Dinsdagavond vonden er drie explosies plaats rond de spelersbus van Borussia Dortmund. Twee personen raakten daarbij gewond. Dortmund-verdediger Marc Bartra (26) raakte gewond aan zijn rechter hand en onderarm (onder meer een gebroken spaakbeen) door rondvliegende scherven van het gepantserde glas van de bus. Een politieman die de bus op de motor begeleidde, liep een shock op en gehoorschade.

Gedwongen om te spelen

De wedstrijd werd afgelast en werd woensdagavond, onder zware politiebewaking, alsnog gespeeld.

Het aangeslagen Borussia Dortmund verloor woensdagavond met 3-2. Dortmund was het daar niet mee eens en heeft zijn ongenoegen geuit richting de Europese voetbalbond UEFA. Ze zeggen dat ze gedwongen werden om de wedstrijd te spelen.

Ook Dortmund-trainer Thomas Tuchel is boos op de UEFA. “Ons is ook nooit iets gevraagd. We werden op de hoogte gebracht middels een sms. De beslissing is volledig genomen door de UEFA”, aldus Tuchel. “De UEFA heeft het incident behandeld alsof er een blik bier naar de bus is gegooid.”

Lees ook: Dortmund is niet bang, wel aangedaan

Justitie meldde woensdag dat het twee verdachten in het vizier had in verband met de bomaanslag dinsdagavond op de spelers van Borussia Dortmund. De aanslag had volgens de Duitse politie mogelijk een radicaal islamitische of een extreem-linkse achtergrond. Dat meldden verschillende Duitse media woensdagochtend. Twee verschillende brieven waarin de aanslag wordt opgeëist zijn gevonden, de ene bij de plaats van de aanslag, de andere is op internet geplaatst. Justitie heeft ernstige twijfels of de tweede brief wel authentiek is.

Tweede verdachte

Zowel islamitische als forensische experts onderzoeken de brief op echtheid en sommigen betwijfelen dat het motief achter de aanslag islamitisch gekleurd is. De gevonden brief heeft geen symbolen van IS. De politie houdt er ook rekening mee dat iemand ze bewust op een vals spoor probeert te zetten.

Het OM heeft nog een tweede verdachte op het oog, maar over hem is niets bekendgemaakt.

    • Bas Tooms