Saringas gebruikt in Syrië, Assad ontkent gasaanval

Dat meldt een Britse delegatie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Zij hebben de monsters laten onderzoeken.

Ambulancepersoneel in Turkije met een Syrisch slachtoffer van de gifgasaanval. Foto AFP

Monsters die zijn afgenomen na de gifgasaanval in Syrië van vorige week, waarbij 87 mensen omkwamen, hebben positief getest op sarin. Dat heeft de Britse delegatie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) op donderdag bekendgemaakt. Zo meldt persbureau Reuters.

Tijdens een speciale vergadering van de OPCW in Den Haag liet de delegatie weten:

“Britse wetenschappers hebben monsters geanalyseerd die zijn genomen in Khan Shaykhun. Deze hebben positief getest voor het zenuwgas sarin, of een substantie die lijkt op sarin”.

De Syrische president Assad ontkent enige betrokkenheid. “Alle meldingen van gasaanvallen zijn 100 procent gefabriceerd”, aldus de president tegenover persbureau AFP donderdagmiddag. Het Syrische leger zou alle chemische wapens al ingeleverd hebben.

Eerder op donderdag werd bekend dat een team van experts van de OPCW naar Turkije is afgereisd voor een feitenonderzoek. Zij verzamelen extra monsters en spreken met overlevenden van de gifgasaanval. Eerder maakte Turkije al bekend dat er vermoedelijk saringas is gebruikt tijdens het bombardement op het Syrische dorpje. Na de gifgasaanval werden 31 gewonden overgebracht in Turkije. Drie van hen overleden in het ziekenhuis, waarna autopsie werd uitgevoerd.

Lees ook: Alles wijst op sarinbommen van de Syrische luchtmacht

Geen mandaat OPWC om schuldige aan te wijzen

Na de aanslag voerden de Verenigde Staten een vergeldingsaanval uit op een luchtmachtbasis in Syrië die gebruikt zou zijn voor de gifgasaanval. Een onbekend aantal gevechtsvliegtuigen werd getroffen. Ook kwamen zeven soldaten om het leven. Volgens de VS is het regime van Assad verantwoordelijk voor de aanval met gifgas. Syrië en bondgenoten Rusland en Iran ontkennen dit en reageerden woedend op de Amerikaanse aanval.

In een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad werd de gifgasaanval veroordeeld en de Syrische president opgeroepen om mee te werken aan een onderzoek. Hij zou onderzoekers toegang moeten geven tot het land en informatie moeten aanleveren over de vliegbewegingen. Maar Rusland blokkeerde dit onderzoek door een veto uit te spreken. China hield zich afzijdig tijdens de stemming.

De onderzoekers van de OPCW hebben geen mandaat om een schuldige aan te wijzen voor de gifgasaanval. Zij mogen alleen vaststellen of chemische wapens zijn gebruikt. De resultaten van het onderzoek worden over drie à vier weken verwacht.

    • Huib de Zeeuw