Eritreeërs protesteren in Veldhoven

Enkele tientallen betogers, veelal relatief jonge gevluchte Eritreeërs protesteren in Veldhoven tegen een bijeenkomst van de jongerenbeweging van de Eritrese regeringspartij. Een auto met enkele deelnemers aan de conferentie moet gedwongen rechtsomkeert maken. ‘We want justice! Shame on you!’

Enkele tientallen demonstranten hebben zich verzameld bij NH Koningshoef in Veldhoven waar een bijeenkomst plaatsvindt van de jongerenbeweging van het huidige Eritrese regime. Oud-staatssecretaris Kubrom Dafla Hosabay van het oost Afrikaanse land heeft opgeroepen om naar de Brabantse plaats te gaan om te voorkomen dat de conferentie daar kan plaatsvinden. De bijeenkomst is omstreden omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt.
Enkele tientallen demonstranten hebben zich verzameld bij NH Koningshoef in Veldhoven waar een bijeenkomst plaatsvindt van de jongerenbeweging van het huidige Eritrese regime. Oud-staatssecretaris Kubrom Dafla Hosabay van het oost Afrikaanse land heeft opgeroepen om naar de Brabantse plaats te gaan om te voorkomen dat de conferentie daar kan plaatsvinden. De bijeenkomst is omstreden omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Foto: ANP / Rob Engelaar

De demonstranten zijn afgekomen op de protestoproep van Kubrom Dafla Hosabay (68). Hij vluchtte zeven jaar geleden naar Nederland, weg van het ‘dictatoriale regime’ van president Isaias Afewerki. Daar maakte hij deel uit van de macht: hij was ooit viceminister van Financiën. Nu staat hij naast een bushalte, bij de ingang van een conferentiecentrum in het Brabantse Veldhoven, waar de komende drie dagen een congres wordt gehouden van de YPFDJ, de jongerentak van de partij die in Eritrea aan de macht is.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Demonstranten in Veldhoven wachten op deelnemers aan omstreden conferentie van machthebbers uit Eritrea. https://t.co/NBmYW1MBTw
Lees ook: Diplomaat namens een omstreden regime

Op het congres spreekt onder anderen Yemane Gebreab, de tweede man in Eritrea en de belangrijkste adviseur van president Afewerki. Als een auto met deelnemers aan de conferentie arriveer, maakt woede zich meester van de demonstranten. Ze schreeuwen. Ze slaan op de auto. Ze versperren de auto de weg. De auto maakt rechtsomkeert. De demonstranten juichen en joelen en scanderen leuzen. De conferentie is volgens de betogers ‘gevaarlijk’ voor hen persoonlijk. Waarom? “Op deze conferentie krijgen mensen instructies over hoe ze ons in de gaten moeten houden. Dat is heel bedreigend.”

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Confrontatie met politie in Veldhoven https://t.co/yRDb8w27O7

‘Conferentie is een belediging voor Nederland’

“Ik sta hier om de conferentie te stoppen”, zei Hosabay eerder. “Dat deze mensen in Nederland samenkomen, in een democratie en in de juridische hoofdstad van de wereld, is een belediging voor Nederland. Ik roep de burgemeester van Veldhoven op deze bijeenkomst te verbieden.” Burgemeester Jack Mikkels van Veldhoven ziet daar donderdag echter geen reden voor. “Zo’n maatregel komt pas in beeld als de openbare orde ernstig wordt verstoord”, laat hij weten.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Protest in Veldhoven tegen ‘gevaarlijke’ conferentie met machthebbers uit Eritrea https://t.co/J5FEkpKMhh
Lees ook: Kabinet worstelt met hoog bezoek uit Eritrea

“We willen onze tegenstanders stoppen”, zegt Seid Osman (27) uit Zaandam. Net als veel anderen heeft hij in zijn vaderland niet kunnen studeren, omdat hij in langdurige militaire dienst moest. “Ik moest drie jaar lang doen wat mij werd opgedragen. Maar er is daar eigenlijk geen regering, er is geen structuur.” Ook Fikkadu Hagos (25) uit Breda moest drie jaar in dienst, tot hij vluchtte. Het regime ziet hem als ‘verrader’ en tegenstander, volgens hem de reden dat hij eerder op een feest in Rotterdam in elkaar is geslagen ‘door zeven of acht man’.

Zwarte lijst

De bijeenkomst is een regelrecht gevaar voor de twintig- tot dertigduizend Eritreeërs in Nederland, zeggen de actievoerder. Medestanders van het bewind gaan langs de deuren en vragen geld voor de conferentie, vertelt de voormalige viceminister Hosabay, en wie niet betaalt, ‘komt op een zwarte lijst’. Eritreeërs worden gedwongen ‘spijt te betuigen’ over hun vlucht, en 2 procent van hun inkomen in Nederland af te dragen, op straffe van bedreigingen van hun in Eritrea achtergebleven familie. “Ik word op deze manier afgeperst”, schrijft Hosabay in een verklaring aan de politie die hij door zo veel mogelijk lotgenoten wil laten tekenen.