Recensie

Een oude dame verdwaalt in de stad, en tien andere films

Elf films van 5 tot 10 minuten. Dat is KORT! van onder meer de NTR. Nu online te bekijken.

Een minuut gratis winkelen. Wie heeft er tijdens het boodschappen doen niet over gefantaseerd? Wat zou je pakken? Welk schap eerst? In de korte film Gratis vormt die vraag het uitgangspunt. Ruud is de honderdduizendste klant van een supermarkt. Hij wint één minuut gratis winkelen. In de acht minuten durende film zien we de strijd en stress tussen Ruud en zijn vrouw, hoe die minuut het best te verzilveren.

De film, gemaakt door Merijn Scholte-Albers en Tobias Smeets, is sinds deze week samen met tien andere korte films online bij de NTR te bekijken. De films zijn gemaakt in het kader van KORT!: een jaarlijkse terugkerende beurs voor korte fictie-films. Het project is een initiatief van publieke omroep NTR, het Filmfonds, het NPO fonds en CoBO.

Gratis won vorig jaar een Gouden Kalf voor Beste Korte Film. Indrukwekkend aan de film, met voorspelbaar plot, is vooral de regie en het acteerwerk. Zo wordt in één enkele scene, de allereerste, de relatie tussen hoofdpersonen Ruud en Els haarscherp neergezet.

We treffen Els aan, wachtend in de auto op de parkeerplaats bij een supermarkt. Ze knipt bonnen uit een aanbiedingenfolder, als haar man, overduidelijk in zijn nopjes, op het autoraam klopt. Els schrikt. „Godsamme. Idioot.” Ruud gebaart naar het raam: „Open”. Zij, terwijl het raam naar beneden zoeft: „Wil je dat nooit meer doen? Ik zit met een schaar...”

In de daaropvolgende scènes zien we hoe Els haar man drilt. En hoe hun relatie in de ontknoping ineens een andere wending krijgt.

Heel anders, maar ook de moeite waard is de film (met de matige titel) Remember to Check Out, eveneens genomineerd voor een Kalf (Hiba Vink en Rifka Lodeizen). Gefilmd in zwart-wit zien we hoe de tachtigjarige Boukje onverwacht hulp krijgt van een voorbijganger. Een ontroerend portret van een verdwaalde vrouw in een grote stad.

    • Lineke Nieber