Dortmund is niet bang, wel aangedaan

Borussia-Monaco

Een dag na de aanslag op een spelersbus stroomt het Borussia-stadion alsnog nagenoeg vol. „In het stadion voel ik me veilig.”

Een jonge fan van Borussia Dortmund laat zich woendag fotograferen met agenten nadat dinsdag explosieven ontploften bij de spelersbus.
Een jonge fan van Borussia Dortmund laat zich woendag fotograferen met agenten nadat dinsdag explosieven ontploften bij de spelersbus. Foto AFP

Op de vroege woensdagmiddag zijn de voetbalsupporters die over de Strobelallee lopen nog duidelijk in de minderheid. De boulevard waaraan Signal Iduna Park ligt, het stadion van Borussia Dortmund, is ingenomen door busjes met schotels erop, cameraploegen en heel veel politie. Motoragenten, baretdragende agenten met automatische wapens in de aanslag, politiehonden en pantservoertuigen bepalen het straatbeeld.

Naarmate de dag vordert, kleurt de boulevard allengs zwart-geel, de kleuren van de Dortmundse club. Een groepje agenten met zware wapens keuvelt wat, de Bratwurst- en drankkraampjes gaan open en supporters lopen lachend over straat. De sfeer onder de toestromende fans is: angst, nee. Aangedaan, ja. Aangedaan omdat een spelersbus doelwit van een aanslag was. Het voetbal was het mikpunt, de favoriete vrijetijdsbesteding van veel Duitsers.

Toch laten de supporters zich niet tegenhouden. „Nee, ik heb geen angst”, zegt Dieter Iwan (47) uit Bochum, die voor de wedstrijd in het stadion staat te wachten. „Ik wil mijn vrijheid niet laten beperken door dit soort gebeurtenissen.”

Gissen naar de daders

Ook Klaus Bartling (56) heeft niet getwijfeld. „Er is zo veel politie aanwezig. In het stadion voel ik me veilig.” Dinsdag was hij er ook. Ook toen er een knal te horen was en het publiek erachter kwam dat de spelersbus geraakt was, bleven de fans rustig.

De vraag is ook: waar moeten de supporters precies bang voor zijn? Dat het islamitische terroristen waren, vinden velen moeilijk te geloven, ook al is deze woensdag een extremistische moslim opgepakt. „Waren het islamieten, dan waren er wel meer doden gevallen”, zegt een fan. Wellicht waren het aanhangers van een andere club, zeggen sommigen, of zelfs eigen boze supporters.

Hoe dan ook; de fans lijken niet onder de indruk van eventuele dreiging. Het publiek lijkt als altijd te feesten en te joelen – ook als de club bij rust al 0-2 achterstaat. De aanslag heeft de fans van beide clubs verbroederd. Borussia-fans boden Monaco-supporters dinsdag onderdak aan.

Voor de aftrap staat het stadion kort stil bij de aanslag. You’ll never walk alone wordt ingezet, „voor alle voetbalfans wereldwijd”, zegt de omroeper. De opkomst heeft nauwelijks geleden onder de aanslag. Het stadion met 80.000 plaatsen zit vol, op wat lege plekken op de uittribune na.

Toch blijft het een vreemde ervaring om vlak voor de wedstrijd de stemmig zwarte spelersbus van Borussia – dinsdag nog het doelwit – met een politie-escorte van motoragenten en busjes aan te zien komen.

De fans en de toesnellende fotografen lijken onder de indruk. Aan de kant van de weg valt het stil en de toeschouwers applaudisseren.

Een man met een Borussia-sjaal heft zijn plastic bierglas naar de bus. Zijn club verliest die avond met 2-3.

    • Guus Ritzen