China

Transport van gesmokkelde mammoettanden onderschept

Chinese grenswachten hebben een transport onderschept van slagtanden van uitgestorven mammoeten, die uit Rusland naar China werden gesmokkeld. De lading, bij elkaar meer dan duizend kilo, werd volgens de Chinese staatsmedia al in februari onderschept, maar het nieuws is nu pas naar buiten gebracht. Nu de invoer van ivoor van olifanten uit Azië en Afrika is verboden, richten smokkelaars zich steeds meer op de opgegraven slagtanden van mammoeten uit Siberië. Daar leefden duizenden jaren geleden veel van deze enorme beesten. Door de opwarming van de aarde is het makkelijker zulke skeletten uit te graven dan in de tijd dat grote delen van de toendra permanent waren bevroren. Volgens sommige berichten zou al 50 procent van het ivoor dat in China wordt verwerkt van mammoeten zijn. (BBC)

    • Floris van Straaten