AZ koopt na zeven jaar stadion weer terug

Het stadion werd destijds gedwongen verkocht na het faillissement van DSB Bank van eigenaar Dirk Scheringa.

Foto Ed van de Pol/ ANP

Na zeven jaar is voetbalclub AZ weer de eigenaar van het AFAS stadion in Alkmaar. Dat meldt de eredivisieclub op zijn website.

Stadion Alkmaar Beheer B.V. werd in 2010 de eigenaar van het stadion, nadat de club tot gedwongen verkoop moest overgaan na het faillissement van DSB Bank van eigenaar Dirk Scheringa. De accommodatie werd destijds voor 15 miljoen euro van de hand gedaan en afgesproken werd dat AZ het stadion mocht huren tot 2036.

Het stadion - dat plaats biedt voor iets meer dan 17.000 supporters - werd in 2006 geopend. Algemeen directeur van AZ, Robert Eenhoorn, laat weten dat “tijdens een moeilijke fase van de club een groep ondernemers met een groot AZ-hart geholpen heeft door het stadion te kopen. Nu was het moment om het terug te kopen.”

Volgens Eenhoorn heeft het terugkopen van het stadion financiële voordelen voor de club. Eenhoorn verwacht dat AZ door de aankoop “structureel” met een betere exploitatie kan gaan werken. Hij zei dat het stadion onder dezelfde voorwaarden als waarvoor het destijds was verkocht, is teruggekocht.

    • Maarten Back