Arnon Grunberg geeft zich bloot in NRC-serie over naaktportretten

Schrijver Arnon Grunberg heeft zich letterlijk blootgegeven voor een nieuwe serie in NRC. Samen met de Utrechtse schilder Jeroen Hermkens gaat hij in een maandelijkse reeks vijf keer een naaktportretsessie bijwonen met modellen uit verschillende landen. Grunberg schrijft, Hermkens tekent. Bij de eerste sessie deze maand vroeg het Nederlands-Palestijnse model: „Waarom trekken jullie je kleren niet uit?”

Grunberg voldeed aan het verzoek. Hij schrijft: „Na de lunch wordt de schrijver naaktmodel. Er zit niets anders op, de al te patriarchale situatie moet worden doorbroken. Ik ga naakt naast Maya zitten en liggen.”

Lees het artikel van Arnon Grunberg: Het naaktmodel kijkt terug en ziet alles.

Grunberg is ingegaan op Hermkens’ verzoek tot samenwerking omdat hij wil onderzoeken hoe de verhoudingen tussen model en schilder en schrijver verschillen. En omdat hij een problematische verhouding met naaktheid heeft, „vooral mijn eigen, en dat hoewel ik mij niet overdreven preuts vind”.

De nabijheid van kwetsbaar naakt roept bij Grunberg onder meer herinneringen op aan zijn bezoeken aan het slachthuis en aan militairen in Afghanistan (met wie hij samen douchte), waarover hij eerder in reportageseries voor NRC schreef.

Grunberg kreeg voor zijn romans, reportages en kritische essayistiek eerder deze maand de Gouden Ganzenveer. „De traditionele grenzen tussen de genres lijken voor hem niet te bestaan”, schreef de jury. In deze nieuwe serie zoekt Grunberg de grens tussen de kunstvormen schrijven en schilderen op.