Reportage

Plannen voor nog een poppodium in Amsterdam

Het geplande poppodium.
Het geplande poppodium. Gemeente Amsterdam

Amsterdam krijgt waarschijnlijk nog een poppodium. Naast popzaal Afas Live en tussen de Arena en de Ziggo Dome is in een ontwerpschets voor dat braakliggende terrein een popzaal voor 1.000 mensen ingetekend. Die moet in een van de vier grote bouwblokken komen die bedacht zijn voor het Arenapark, ook wel bekend als parkeerplaats P6.

Ontwikkelcombinatie OMC, een samenwerking tussen AM, Ballast Nedam en ING, kreeg deze week van de gemeente groen licht. In de bouwblokken komen naast de popzaal ook een theater met 1.500 stoelen, kantoren, een hotel en 700 woningen. De haalbaarheid van de plannen wordt de komende tijd onderzocht.

Wethouder Eric van der Burg (VVD) zegt in een persbericht dat de stad „hoge ambitie” heeft voor dit gebied. Concertorganisator Mojo is minder enthousiast. Die zou liever een zaal zien voor 2.500 bezoekers, een formaat dat Amsterdam nog niet heeft. „Er zijn met Paradiso en de Melkweg al twee fantastische poppodia. Onze inschatting is dat nog een zaal voor 800 tot 1.500 bezoekers lastig rendabel te krijgen is.”

Ook Paradiso ziet meer in zo’n grote zaal. Directeur Mark Minkman: „Als ik een poppodium zou neerzetten op zo’n goed bereikbare plek, zou dat er een zijn met een grotere capaciteit.”

De gemeente werkt sinds 1996 met OMC aan het gebied rond de Arena. OMC moest in 2013 2,6 miljoen euro betalen aan winkeliers en vastgoedbeleggers in woonboulevard Villa Arena wegens tegenvallend bezoek en de niet nagekomen belofte dat te compenseren. Eerder dan 2019 zal er naar verwachting niet gebouwd worden.