Ahmadinejad verrast Iran en de wereld met nieuwe gooi naar het presidentschap

Hij leek woensdag slechts te zijn meegekomen om de officiële kandidatuur van zijn vroegere vicepresident voor de Iraanse presidentsverkiezingen van 19 mei op te luisteren. Maar toen die formaliteit achter de rug was maakte oud-president Mahmoud Ahmadinejad tot verbazing van heel Iran en de buitenwereld bekend dat ook hij zelf een nieuwe gooi wil doen naar het presidentschap.

De voormalige president van Iran (2005-2013) stond destijds bekend om zijn antiwesterse populisme en hij baarde opzien door openlijk de Holocaust in twijfel te trekken.

Vrijwel niemand had meer rekening gehouden met een kandidatuur van Ahmadinejad, nadat de opperste geestelijke leider Ali Khamenei vorige herfst had laten blijken dit schadelijk voor de belangen van Iran kon zijn.

Dat de oud-president, die in 2013 na twee termijnen constitutioneel niet aansluitend in aanmerking kwam voor een derde termijn, nu toch zei te willen meedoen, werd door analisten uitgelegd als een regelrechte aanval op de gevestigde orde in het land. Overigens is niet uitgesloten dat de geestelijke leiding van het land Ahmadinejad ditmaal zal afwijzen als kandidaat.

Tot dusverre was aangenomen dat de race vooral zou gaan tussen de zittende relatief gematigde president Rohani en Ahmadinejads conservatieve vicepresident Hamid Baghaei.

President Rohani sloot een akkoord met de internationale gemeenschap om af te zien van kernwapens in ruil voor opheffing van economische sancties. De huidige Amerikaanse president Trump wees deze deal destijds af.

    • Floris van Straaten