Waar 125 jaar geleden een schilder stond

Het gezicht van Amsterdam is sterker door de tijd aangetast dan dat van Den Haag. Dat is de ervaring van fotograaf Jurriaan Brobbel die er door het Gemeentemuseum van Den Haag op uit werd gestuurd om schilderijen van de Tachtigers ‘na te fotograferen’.

Op vrijdag 14 april opent in het Gemeentemuseum de tentoonstelling ‘Rumoer in de stad – De schilders van Tachtig’. 125 jaar nadat de Nederlandse Impressionisten het straatleven in Amsterdam en Den Haag vastlegden, kon Brobbel in Den Haag maar moeilijk bepalen waar precies de schilders hun ezel destijds hadden opgesteld. „Af en toe heb ik maar gegokt”, zegt hij. Het ‘Gezicht op de nieuwe haven’ van Willem Bastiaan Tholen bood bijvoorbeeld weinig aanknopingspunten.

Hoe anders was dat met ‘Gezicht op de Keizersgracht’ van Breitner. Het belangrijkste verschil in het stadsgezicht lijkt hier het jaargetij.

Wie de foto’s van Brobbel naast de schilderijen legt, vraagt zich af: wie is er nu meer veranderd, de stad of haar bewoners? Zoek de verschillen op nrch.nl/5ttr.

    • Auteur Onbekend