OM eist werkstraffen voor beledigen Sylvana Simons

Woensdag ging de rechtszaak van start tegen de verdachten die Sylvana Simons beledigd zouden hebben.

Foto Freek van Asperen/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tussen de zestig en tachtig uur werkstraf geëist tegen vijf mensen die ervan verdacht worden Sylvana Simons online beledigd te hebben. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing tot geweld. Het was de eerste eis in een reeks zittingen tegen 22 verdachten deze week in de Amsterdamse rechtbank.

De hoogste straf, van tachtig uur werkstraf, werd geëist tegen verdachte Marcel K. Hij zou een filmpje hebben gemaakt waarin hij het hoofd van Simons had gefotoshopt op de hoofden van mensen die door de Ku Klux Clan werden opgehangen. Volgens het OM is het filmpje racistisch en bevat het strafbare beledigingen. Het OM acht niet bewezen dat het filmpje aanzet tot haat tegen Simons maar wel aanzet tot discriminatie. K. heeft tijdens de zitting zijn excuses aangeboden.

Twitter avatar Markla94 Mark LA BREEK: OM eist 80 uur werkstraf tegen Marcel K., de man die het lynchfilmpje van Sylvana Simons maakte.

Eerder op de dag eiste het OM zestig uur werkstraf tegen vier andere verdachten. Zij zouden berichten hebben geplaatst op Facebook over Simons. Het OM vindt dat opruiing door alle vier de verdachten is bewezen. Later op de dag wordt nog een derde zaak van een zesde verdachte behandeld. Deze vindt plaats achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de verdachte. Hij is vijftien jaar.

Preventieve maatregel

De advocaat van de vier verdachten heeft aan het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaken geprobeerd het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De raadsman verwijt het OM aan ‘cherrypicking’ te hebben gedaan door slechts een kleine selectie aan zaken voor de rechter te brengen. De Amsterdamse rechtbank is daarin niet meegegaan.

Volgens het OM was de straf nodig als preventieve maatregel:

“Wij hopen dat de uiteindelijk op te leggen straf een uitstraling heeft die ervoor zorgt dat in het maatschappelijke debat minder op de man of vrouw wordt gespeeld en dat dit debat fatsoenlijker wordt gevoerd.”

Simons maakte woensdag gebruik van haar spreekrecht en zei te hopen dat in de straf voor de verdachten “een element van bewustwording zit, zodat verdachten in toekomst beter zullen weten en handelen”. Ze vreest dat de boodschap bij de verdachten nog altijd niet is overgekomen:

“Het lijkt voor de verdachten niet relevant dat Zwarte Piet als karikatuur mij persoonlijk raakt.”

Aangifte

Simons deed vorig jaar aangifte van racisme naar aanleiding van verschillende opmerkingen die er op internet gemaakt zijn over de politica. Het Openbaar Ministerie maakte in februari bekend het twintigtal te zullen vervolgen.

Het OM richt zich vooral op uitingen in sociale media. Op Twitter en Facebook was Simons het doelwit van honderden hatelijke en bedreigende berichten nadat ze bekend had gemaakt dat ze de politiek in ging. Na onderzoek werd duidelijk dat er mogelijk ook strafbare uitingen tussen zaten.

Simons heeft op het politiebureau mogen aangeven welke bedreigingen en beledigingen haar direct hebben geraakt, maar volgens het OM heeft dit geen invloed gehad op de selectie van zaken die uiteindelijk voor de rechter zijn gekomen. “Die selectie was nodig, anders waren hier nu 6000 verdachten”, sprak de rechter.

Maker carnavalsclip woensdagmiddag voor de rechter

Woensdagmiddag komt een speciale belediging voor de rechter. Het gaat om een carnavalsclip waarin Simons onder meer in een foto van een beruchte Amerikaanse lynchpartij van twee zwarte mannen (Thomas Shipp and Abram Smith) was gefotoshopt. Ook sloten duizenden mensen zich op Facebook aan bij de “Uitzwaaidag Sylvana Simons” op 6 december, verwijzend naar de dag dat Sinterklaas en zijn Pieten met de stoomboot terug naar Spanje gaan. “Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan”, reageerde Simons.

Een van onze politieke verslaggevers was aanwezig in de rechtszaal. Kijk hier zijn tweets terug: