Turkije-rel

Minister Kaya eist opheldering Nederlandse staat na uitzetting

De Turkse minister Fatma Kaya (Gezinszaken) heeft via de rechter bezwaar gemaakt tegen het besluit van de Nederlandse staat ruim vier weken terug om haar het land uit te zetten. De bewindspersoon wilde zaterdag 11 maart in Rotterdam campagne voeren voor het Turkse referendum. Dit ging in tegen een verzoek van de autoriteiten die beducht waren voor ordeverstoring. Kaya werd tot ongewenste vreemdeling verklaard en naar de grens met Duitsland geëscorteerd. Dat gebeurde mogelijk onrechtmatig, stelt haar advocaat Ejder Köse tegenover NRC. Volgens hem zal Kaya sowieso juridische vervolgstappen nemen tegen de staat. Volgens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer mocht Kaya de toegang tot het land geweigerd worden omdat ze volgens het internationale recht geen speciale status had. (NRC)