Trump komt naar Europa maar Obama is er ook

Uitgerekend op de dag dat de Amerikaanse president Donald Trump in Brussel een NAVO-top bijwoont, maakt zijn in Europa veel geliefdere voorganger Barack Obama zijn opwachting in Berlijn.

Obama zal op 25 mei samen met bondskanselier Angela Merkel voor de Brandenburger Poort deelnemen aan een forumdiscussie ter herdenking van het begin van de Reformatie. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur van Wittenberg spijkerde.

De relatie van Merkel en Trump is tot dusverre uitgesproken koel. Enig opzien baarde het feit dat Trump tijdens Merkels recente bezoek aan Washington niet inging op een verzoek van fotografen om de hand van Merkel te schudden.

Obama daarentegen is met name in Duitsland zeer geliefd. Nog voor hij aantrad als president rukten in de zomer van 2008 zo’n 200.000 mensen uit naar de Brandenburger Poort om hem te horen spreken. Ook als president bezocht hij Berlijn herhaaldelijk en had hij een uitstekende relatie met Merkel.

Het thema van de discussie in Berlijn zal onder meer zijn het nemen van verantwoordelijkheid in eigen land en in de wereld. Geen thema’s die Trump blijkens zijn beleid van America First erg na aan het hart liggen.

Of Merkel die dag ook Trump zal vergezellen in Brussel viel niet direct te achterhalen. (Reuters, AP)

    • Floris van Straaten