Treinfusie

‘Siemens en Bombardier bundelen krachten’

Het Duitse technologieconcern Siemens is in gesprek met de Canadese producent van transportmiddelen Bombardier over een mogelijke samenvoeging van hun treinendivisies. Daardoor zou een bedrijf ter waarde van ruim 10 miljard euro kunnen ontstaan, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De treinentak van Siemens is vooral bekend als fabrikant van de hogesnelheidstrein ICE, maar maakt ook stadstrams en spoorapparatuur. Bombardier levert onder meer de locomotieven van de Intercity Direct-treinen op het Nederlandse HSL-spoor. De twee bedrijven trekken al langer samen op bij aanbestedingen in Europa.

De gesprekken zouden eerder dit jaar zijn begonnen. De uitkomst is nog onzeker, ook omdat een eventuele deal op verzet kan rekenen van vakbonden en mogelijk ook toezichthouders. Samen zouden Siemens en Bombardier wel een zeer sterke marktpositie krijgen in Europa.

Bombardier kampt met vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de ontwikkeling van een nieuwe serie vliegtuigen. Het bedrijf kondigde vorig jaar een reorganisatie aan waardoor wereldwijd duizenden banen komen te vervallen. Ook stootte het bedrijfsonderdelen af.

Europese treinenbouwers ondervinden steeds fellere concurrentie van Chinese branchegenoten. Om die beter het hoofd te kunnen bieden werd eerder gedacht aan een fusie met het Franse Alstom, dat op het gebied van energie een aanwinst had kunnen zijn. De energietak van Alstom viel evenwel in handen van het Amerikaanse General Electric. (ANP)

    • Jeroen Wester