Syrië

Trump-woordvoerder blundert met Hitler-vergelijking

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zorgde dinsdag voor ophef met een vergelijking tussen Assad en Hitler: „Zelfs iemand zo verwerpelijk als Hitler heeft zich niet verlaagd tot het gebruik van chemische wapens”, aldus Spicer in zijn dagelijkse persbriefing. Daarmee negeerde hij dat in de Duitse vernietigingskampen miljoenen mensen om het leven gebracht zijn met gifgas (Zyklon B). Dat werd net als het door Assad gebruikte Sarin gemaakt door IG Farben. Bij zijn poging de blunder recht te praten, maakte Spicer het er niet beter op: „Hij [Hitler, red.] gebruikte het gas niet op zijn eigen bevolking zoals Assad dat doet. Hij zette die wapens in in de holocaustcentra [sic], dat weet ik.” Ook Duitse joden zijn in nazi-Duitsland met gifgas omgebracht. In derde instantie bood Spicer via CNN zijn excuses aan. (NRC)