Veto Rusland tegen veroordeling Syrische gifgasaanval

Het is de achtste keer dat Rusland een resolutie tegenhoudt die betrekking heeft op de regering van bondgenoot Syrië.

De Russische VN-onderambassadeur Vladimir Safronkov stemt tegen de resolutie. Foto Bebeto Matthews/AP

Rusland heeft een veto uitgesproken over een Veiligheidsraadresolutie waarin de gifgasaanval in Syrië wordt veroordeeld en de Syrische president Assad wordt opgeroepen mee te werken aan een onderzoek naar de aanval. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. Rusland heeft sinds het begin van de burgeroorlog in het land zeven keer eerder resoluties geblokkeerd die bondgenoot Assad onwelgevallig waren.

In de resolutie die Rusland tegenhield wordt het Syrische regime opgeroepen onderzoekers toe te laten, en bijvoorbeeld informatie over vliegbewegingen aan te leveren. De resolutie werd gesteund door onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Bolivia stemde met Rusland tegen. China, dat zes keer eerder een resolutie over Syrië vetode, Kazachstan en Ethiopië onthielden zich van stemming.

Lees ook: Alles wijst op sarinbommen van de Syrische luchtmacht

Bij de gifgasaanval in Khan Shaykhun zijn 4 april meer dan zeventig doden gevallen en talloze gewonden. Volgens onder meer Britse onderzoekers zijn de slachtoffers getroffen door een aanval met het zenuwgas sarin. De Verenigde Staten voerden naar aanleiding van de aanval een raketbeschieting uit op doelen van de Syrische krijgsmacht. De Russische president Poetin zei woensdag dat die actie de verhouding tussen Rusland en de VS heeft geschaad.

Lees ook: VS en Rusland gaan werken aan ‘dieptepunt’ in relatie

Trump dankt bondgenoten

De Amerikaanse president Trump verwelkomde woensdagavond secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO in het Witte Huis. In een gezamenlijke verklaring na afloop dankte Trump zijn NAVO-bondgenoten voor het steunen van de resolutie.

“De brute wijze waarop onschuldige burgers met chemische wapens worden afgeslacht, en de barbaarse moorden op hulpeloze kinderen en baby’s, moeten krachtig worden veroordeeld door ieder land dat een mensenleven respecteert. Het is tijd dat er een einde gemaakt wordt aan deze wrede oorlog, dat terroristen worden verslagen en vluchtelingen in staat gesteld worden terug te keren naar huis.”

Donald Trump heeft de NAVO in het verleden meerdere keren “achterhaald” genoemd. Ook heeft hij vaker kritiek geuit over landen die zich niet houden aan de afspraak om minimaal 2 procent van hun bruto binnenlands product te besteden aan defensie. Direct na zijn uitspraken over Syrië herhaalde hij dit.

Trump zei verder een “productieve discussie” gevoerd te hebben over de gezamenlijke terrorismebestrijding.

“Ik heb daar lang geleden al over geklaagd, en ze hebben wijzigingen doorgevoerd en nu bestrijden ze terrorisme wel. Ik heb de NAVO achterhaald genoemd. Ze is niet langer achterhaald.”

    • Bastiaan Nagtegaal