Recensie

Romkom tijdens WO II overstijgt de clichés

Gemma Arterton moet als jonge vrouw haar weg vinden in de door mannen gedomineerde filmwereld. Their Finest combineert humor en romantiek met de dagelijkse realiteit van de Tweede Wereldoorlog.

De jonge Catrin Cole (Gemma Arterton) vindt in Their Finest haar weg als vrouw in de Britse filmwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De jonge Catrin Cole (Gemma Arterton) vindt in Their Finest haar weg als vrouw in de Britse filmwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Their Finest is een romantische komedie waar in het eerste half uur al een levenloos oorlogsslachtoffer te zien is en waar nog meerdere tragische sterfgevallen zullen volgen. De film combineert lichtheid, romantiek en de realiteit van het leven in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de nieuwe ensemblefilm van de Deense regisseur Lone Scherfig (An Education) moet de jonge Catrin Cole (Gemma Arterton) haar weg zien te vinden als vrouw in de Britse filmwereld. Ze wordt aangenomen om ‘vrouwendialogen’ te schrijven voor filmpjes van het ministerie van Informatie.

Catrin belandt in de productie van een speelfilm die het nationale moreel een duwtje in de rug moet geven. Twee zussen zouden bij de evacuatie uit Duinkerken soldaten hebben helpen ontsnappen. Ze verzwijgt dat de realiteit minder heroïsch is, zodat de productie van de „authentieke en optimistische speelfilm, mét hond” van start gaat.

In Their Finest zien we het gekissebis en de aantrekking tussen Catrin en de cynische scenarist Buckley (Sam Claflin), acteur Ambrose Hilliard die niet wil accepteren dat hij over zijn hoogtepunt heen is – een geweldige Bill Nighy – en zijn agent Sammy (Eddie Marsan). En dan is er nog Catrins echtgenoot, een kunstenaar die het leven in Groot-Brittannië vastlegt in vervreemdende, expressionistische werken.

Veel van de kracht van de film is te danken aan het boek waarop Their Finest is gebaseerd van Lissa Evans; de personages balanceren tussen aanstekelijk romkom-cliché en complexiteit. De mannen rond Catrin zijn over the top narcistisch en seksistisch, maar ook aandoenlijk. Catrin zelf is behoorlijk tuttig en naïef. Hoewel het waarschijnlijk ook realistisch is dat wat we nu ongepaste aanraking zouden noemen toen amper werd opmerkt en ze het volstrekt normaal vindt dat ze „natuurlijk niet hetzelfde kan verdienen” als een man. Vrouwenemancipatie tijdens de Tweede Wereldoorlog is een onderwerp dat impliciet en expliciet aan bod komt, maar met smakelijke humor geserveerd. Dat Their Finest werd gemaakt door een crew met opmerkelijk veel vrouwen wordt misschien wel het duidelijkst in het voor een romkom ongebruikelijke, maar passende slot.

De filmindustrie zelf wordt bitterzoet afgebeeld en de noodzakelijke troost en afleiding die het bood tijdens de oorlog komt zonder ironie aan bod. Want ondanks de humor en spitsvondige dialogen wordt de alomtegenwoordigheid van dood en vernieling in oorlogstijd in Their Finest allerminst verhuld.

    • Sabeth Snijders