Recensie

Lekker stunten met zelfrijdende bolides

De Fast & Furious-reeks drijft steeds meer af richting James Bond. Toch wil je nog steeds zien wat voor stunts de makers nu weer bedacht hebben.

De achtste Fast & Furious-film is de eerste zonder de in 2013 verongelukte Paul Walker. Hij wordt eventjes genoemd maar er doen zoveel acteurs mee dat Walker niet echt gemist wordt. Het achtste deel begint op Cuba, waar Dominic (Vin Diesel) en Letty (Michelle Rodriguez) op huwelijksreis zijn. Al snel haalt het verleden Dom in, als de kille schurk Cipher (Charlize Theron) hem middels chantage aan haar kant krijgt, tot grote teleurstelling van zijn oude crew. Tophacker Cipher wil de wereld haar wil opleggen via allerlei wapentuig, tot aan Russische kernraketten toe.

De plot verder samenvatten of bekritiseren is volkomen zinloos, want hij doet er niet wezenlijk toe – net zomin als de suikerzoete boodschap over het belang van familie. Zoals vanouds draait het om de spectaculaire stunts. Zo opzienbarend als de van wolkenkrabber naar wolkenkrabber vliegende bolides uit de vorige film wordt het nergens. De aardigste actiesequentie is die waarin door Cipher gehackte zelfrijdende auto’s gebruikt worden om een colonne met daarin de Russische minister van Buitenlandse Zaken en zijn nucleaire koffertje klem te rijden. Een scène die zowel spektakel biedt als stof tot nadenken: is al die kwetsbare software in auto’s wel zo’n goed idee?

Het nadeel van het meespelen van zoveel acteurs, onder wie ook Dwayne Johnson, Jason Statham en Scott Eastwood, is dat ze allemaal één of meerdere scènes moeten krijgen, wat het geheel een tamelijk opgeblazen gevoel geeft. Ook is de serie ver weggedreven van het originele concept dat zestien jaar geleden op de kaart werd gezet, inmiddels gaat het richting James Bond. Toch wil je nog wel zien wat ze nu weer bedacht hebben, zoals een flauwe grap over het door de Russische vrieskou krimpende geslachtsdeel van een van de mannen. Het is allemaal niet heel goed maar ook niet heel slecht. Hoe dan ook, de kassa rinkelt vrolijk door.