Jumbo spant kort geding aan om protestacties

De supermarktketen vindt de acties in de aanloop naar het Paasweekend “prematuur en disproportioneel”.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Supermarktketen Jumbo heeft een kort geding aangespannen tegen de vakorganisaties FNV Handel en CNV Vakmensen wegens de acties die op het moment worden gevoerd in verschillende distributiecentra. In een verklaring woensdag schrijft het bedrijf dat het de rechtmatigheid van de stakingen betwijfelt.

Jumbo zegt met het kort geding verdere schade te willen voorkomen. Door de stakingen wordt er in verschillende distributiecentra niet geladen of gelost. De acties gaan ondanks het aankomende drukke paasweekend gewoon door, en zouden volgens de keten “prematuur en disproportioneel” zijn. De vakbonden weigeren volgens Jumbo verder aan de onderhandelingstafel te verschijnen. De keten zegt schadelijke gevolgen van de acties op de bonden te willen verhalen.

Loonsverhoging

FNV Handel en CNV Vakmensen eisen 2,5% loonsverhoging en meer vaste banen voor 3.000 logistieke medewerkers, van wie er 2.000 flexwerker zijn. Eerder deze week bood Jumbo een loonsverhoging van 1,5% aan vanaf april. Daar zou met terugwerkende kracht meer bij zou kunnen komen als het loon bij concurrenten harder zou stijgen.

Lees ook: Jumbo verhoogt de lonen, vakbonden blijven boos

Dat was volgens de vakbonden niet genoeg, en daarom riepen ze dinsdag op tot een staking. FNV schreef in een reactie maandag dat de keten weinig respect toonde voor zijn medewerkers en noemde de tegemoetkoming een “eenzijdig dictaat”.

Vorige week werden er bij Jumbo al stiptheidsacties gevoerd. In navolging daarvan maakte FNV bekend vergelijkbare acties te overwegen in distributiecentra van concurrent Albert Heijn. Volgens de vakbond moeten de 4500 logistieke medewerkers van de grootste supermarktketen van Nederland ook een loonsverhoging krijgen.

    • Christiaan Paauwe