Havenschandaal

Veroordeling Van den Nieuwenhuyzen definitief

Joep van den Nieuwenhuyzen
Joep van den Nieuwenhuyzen Foto Bram Budel

Ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen blijft een veroordeeld man. De Hoge Raad hield dinsdag zijn veroordeling voor omkoping in stand. Anderzijds is ook zijn vrijspraak voor faillissementsfraude nu definitief.

Met de uitspraak komt een einde aan het havenschandaal. Dat draaide om een deal tussen Willem Scholten, havendirecteur van 1991 tot 2004, en Van den Nieuwenhuyzen. Scholten gaf tussen 2002 en 2004 voor ruim 180 miljoen euro garanties voor bankleningen aan de toenmalige topman van defensieconcern RDM. Als RDM niet zou kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen, stond het Havenbedrijf garant. In ruil voor de garanties ontving Scholten gunsten en geld van Van den Nieuwenhuyzen.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige zomer dat Van den Nieuwnhuyzen schuldig is aan ambtelijke omkoping en niet schuldig aan faillissementsfraude. Zowel het OM als Van den Nieuwenhuyzen gingen in cassatie.

De Hoge Raad bevestigt nu het arrest van het hof. Van den Nieuwenhuyzen kreeg van het hof een celstraf van één jaar, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een boete van 150.000 euro. Vanwege voorarrest hoefde hij de cel niet in. Scholten werd veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro. Hij trof een schikking met het OM. (NRC)