Groep aandeelhouders eist vertrek voorzitter RvC AkzoNobel

Onder meer het Amerikaanse hedgefonds Elliott wil dat AkzoNobel om de tafel gaat met PPG.

Logo van chemiebedrijf AkzoNobel aan de Zuidas. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een groep aandeelhouders van AkzoNobel, onder aanvoering van het Amerikaanse hedgefonds Elliott, eist het vertrek van de voorzitter van de raad van commissarissen Antony Burgmans. Beleggers hebben het verf- en chemieconcern verzocht tot het beleggen van een buitengewone vergadering waarin het vertrek van Burgmans aan alle aandeelhouders zal worden voorgelegd.

De wens van Elliott en enkele andere aandeelhouders komt niet als verrassing: eerder liet het investeringsfonds weten “passende maatregelen” te zullen treffen als het bestuur van AkzoNobel zou weigeren met PPG Industries om de tafel te gaan. Het Amerikaanse PPG deed tot twee keer toe een bod op AkzoNobel, dat beide keren werd afgewezen. AkzoNobel vindt het bod te laag en niet in het belang van de aandeelhouders. Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) schaarde zich achter de bedrijfstop van AkzoNobel.

Lees hier het interview met PPG-baas Michael McGarry: AkzoNobel wordt overgenomen, goedschiks of kwaadschiks

De raad van commissarissen laat weten dat het verzoek van de aandeelhouders, het agendapunt waarin het vertrek van Burgmans zal worden gevraagd, is afgewezen:

“In de ogen van de raad van commissarissen zou het vertrek van meneer Burgmans onverantwoord, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang zijn van het bedrijf, de aandeelhouders en andere belanghebbenden.”

Om een buitengewone vergadering uit te roepen moet minimaal 10 procent van het aandelenkapitaal het voorstel steunen. Elliott heeft zelf 3 procent in handen en zegt dat het voorstel wordt gesteund door aandeelhouders die in totaal “meer dan tien procent” van de aandelen bezitten. Elliott is één van de vijf grootste investeerders van AkzoNobel, aldus Bloomberg.

Lees ook: Strijd om AkzoNobel escaleert

Elliott en PPG

AkzoNobel zegt informatie te hebben ontvangen over geheime besprekingen waarin Elliott koersgevoelige informatie met PPG gedeeld zou hebben. Het bedrijf heeft hier bij toezichthouder AFM melding van gemaakt.

Volgens AkzoNobel moeten Elliott en PPG helderheid verschaffen over hun relatie en over hoe lang de partijen al met elkaar in contact staan.

    • Etienne Verschuren