In beeld

Gezichten van Tijuana

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Mexico staan onder druk wegens de belofte van de Amerikaanse president Donald Trump om een muur te bouwen langs de grens tussen de twee landen. Een team van het persbureau AP, fotograaf Rodrigo Abd en verslaggever Christopher Sherman, reisden de afgelopen weken per auto langs de grens, een tocht van bijna 5.000 kilometer, om met mensen te praten en hen te fotograferen. Bij grensovergang de Chaparral in Tijuana maakten ze deze portretten met een primitieve box-camera.
Jorge Estrada uit Californië, geboren in San Diego, woont in Tijuana en gaat wekelijks naar San Diego voor behandelingen om af te kicken van heroïne. Als een surfer vindt hij muren nooit een goed idee.
Rodrigo Abd/AP
Mario, een restaurantwerker uit Tijuana, poseert met een stapeltje bankbiljetten. Hij is gedeporteerd in het jaar 2000 en heeft drie kinderen in de Verenigde Staten.
Rodrigo Abd/AP
Een transseksuele vrouw poseert bij de grensovergang Chaparral in Tijuana, in afwachting van een kennis.
Rodrigo Abd/AP
Amber Robinson uit San Diego bezoekt Tijuana regelmatig omdat het haar doet denken aan Afghanistan. Daar heeft Robinson, oorspronkelijk afkomstig uit Alabama, drie maal gediend voor het Amerikaanse leger.
Rodrigo Abd/AP
Victor Daniel Bonilla Montes uit het Mexicaanse Jalisco is vijftien jaar geleden gedeporteerd, nadat hij had gewerkt in Nevada. Hij heeft vaak zonder succes geprobeerd om terug te keren.
Rodrigo Abd/AP
Jose Salazar Luna uit Californië steekt eens per week de brug naar Tijuana over in zijn elektrische rolstoel, om chilaquiles, een Mexicaans gerecht, te eten in zijn favoriete restaurant.
Rodrigo Abd/AP
Jesus Ontiveros, geboren in Tijuana en opgegroeid in Californië, gaat dagelijks naar de VS, waar hij werkt bij Wal-Mart en verpleegkunde studeert.
Rodrigo Abd/AP
De Haïtiaanse Marie Mirlande Caceus poseert in Tijuana met haar twee kinderen, Miguel en Liliam, en een vriendje. Caceus verliet Haïti nadat ze dakloos werd door de orkaan Matthew in 2007. Via Brazilië reisde ze naar noordelijk Mexico. Samen met haar man heeft ze besloten niet te proberen om naar de VS te trekken, uit vrees dat ze daar zullen worden teruggestuurd naar Haïti.
Rodrigo Abd/AP
Abigail Rodriguez, gefotografeerd met haar 7-jarige dochter Valeria Casas Rodriguez, zegt dat de zaken in de winkel voor Tupperware waar ze werkt, slechter gaan sinds de aanslagen van 11 september 2001.
Rodrigo Abd/AP
Ursolo Montenegro poseert in Tijuana, een dag nadat hij is gedeporteerd uit de VS. Hij zegt dat hij uit zelfverdediging een man heeft gedood met een mes in Arizona, en dat hij in de gevangenis heeft gezeten.
Rodrigo Abd/AP
Emilio Barrera Mondregon uit de zuidelijke staat Guerrero is vorig jaar gedeporteerd naar Tijuana. Hij probeert geld te verzamelen voor een nieuwe poging om de VS binnen te komen.
Rodrigo Abd/AP
Motorrijder Darius Jaeger, geboren in San Diego, woont sinds zeven jaar in Tijuana omdat het beter betaalbaar is.
Rodrigo Abd/AP
Bouwvakker Paul Johnson uit San Diego op de terugweg naar de VS, nadat hij ten zuiden van Tijuana naar het strand is geweest.
Rodrigo Abd/AP
Miguel Trejo, een gepensioneerde man uit Michoacan die sinds zes jaar in Tijuana woont, steekt de brug drie keer per week over, naar hij zegt om in conditie te blijven.
Rodrigo Abd/AP
Yesenia Huerta uit Californië, die zichzelf omschrijft als een 'burger van het heelal', woont in Tijuana omdat het betaalbaarder is dan San Diego. Ze steekt de grens bijna dagelijks over voor haar studie journalistiek en deeltijdswerk in een sportwinkel.
Rodrigo Abd/AP
Sinaloans Juan Lopez en Luz Norris uit Tijuana steken de grens soms over om te winkelen of om familieleden te bezoeken. Ze zeggen dat het veel moeilijker is dan in het verleden.
Rodrigo Abd/AP