Gevaarlijk transport

Vervoerder van het spoor gehaald wegens ‘tekortkomingen’

Goederenvervoerder HSL Logistik mag vanaf woensdag geen gebruik meer maken van het spoor in Nederland. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dat besloten omdat het bedrijf uit Den Bosch, ondanks verschillende waarschuwingen, nog altijd niet voldoet aan alle veiligheidseisen. Het is de eerste keer dat de ILT het veiligheidscertificaat van een vervoerder op het Nederlandse spoor intrekt. De belangrijkste reden voor de ingreep is dat HSL Logistik, dat onder meer gevaarlijkse stoffen als ethanol vervoert, volgens de inspectie het zogeheten veiligheidsbeheersysteem, waarin de omgang met risico’s beschreven staat, niet op orde heeft. Het systeem is niet compleet en wordt in de praktijk niet meer toegepast, wat voor onveilige situaties op het spoor zorgt, meldt de ILT. (NRC)

    • Jorg Leijten