Duitse schrik na explosies bij bus

Borussia Dortmund

Het duel tussen Borussia Dortmund en AS Monaco is na explosies bij een spelersbus afgelast. De toedracht is nog onduidelijk.

De eigen dug-out in het stadion van Borussia Dortmund is leeg, net nadat de spelersbus van het team op tien kilometer van het stadion getroffen werd door explosieven. De wedstrijd ging niet door. Foto Odd Andersen/AFP

Een voetbalwedstrijd tussen Borussia Dortmund en AS Monaco is dinsdagavond afgelast vanwege explosies bij de spelersbus van Duitse club. Het voetbalteam was in Dortmund op weg naar het eigen stadion om daar de kwartfinale van de Champions League te spelen.

Bij de explosies is de Spaanse verdediger Marc Bartra (26) gewond geraakt. Volgens de Spaanse krant El País moest de Dortmund-speler in het ziekenhuis worden behandeld voor een verwonding aan zijn arm.

De explosies vonden plaats even na 19.00 uur. De spelersbus was op ongeveer tien minuten rijden van het stadion. In totaal zouden drie explosies hebben plaatsgevonden, meldde de politie van de Duitse stad. Borussia Dortmund zei kort na het incident al dat het om „bomexplosies” ging.

De politie waarschuwde de hele avond echter voor speculaties en riep op tot kalmte. Er waren volgens haar geen aanwijzingen dat de supporters, van wie er al enkele duizenden in het stadion zaten toen de explosies plaatshadden, enig moment in gevaar zijn geweest.

Na overleg tussen de clubs en Europese voetbalbond UEFA kregen zij rond half negen te horen dat de wedstrijd die avond niet door kon gaan. De wedstrijd zal in plaats van dinsdag, deze woensdag gespeeld worden. Juventus-Barcelona, de andere wedstrijd in het belangrijkste Europese bekertoernooi die dinsdag gespeeld werd, kon wel doorgaan.

De autoriteiten konden dinsdagavond nog niets zeggen over de toedracht van of het motief achter de explosies.

Hooliganisme of terreur?

De speculaties in Duitse (sociale) media varieerden van vandalisme en hooliganisme, tot uit de hand gelopen aanmoedigingsvuurwerk of een mogelijke terreuraanslag. Eind 2015 werd een vriendschappelijke interland tussen Nederland en Duitsland in Hannover afgelast nadat opsporingsdiensten alarm hadden geslagen over een ophanden zijnde terreuraanslag. Ook bij de aanslagengolf in november 2015 in Parijs was voetbalstadion Stade de France een van de doelwitten van de terroristen.

Beide clubs die dinsdag speelden kennen geen uitgesproken hooligancultuur, al heeft Borussia Dortmund wel een grote harde kern van fanatieke aanhangers. Die Gelbe Wand, een enorm vak van staantribunes, dat de gehele korte zijde beslaat achter het doel, is meer beroemd dan berucht: een zee van geel die op wedstrijddagen de sfeer bepaalt in het stadion.

De belangrijkste rivaliteit is er met Schalke 04, uit het nabijgelegen Gelsenkirchen. De recente opmars van RB Leipzig in de Duitse Bundesliga heeft bij de Dortmund-aanhang daarnaast tot felle protesten geleid, waarbij ook geweld is gebruikt tegen Leipzig-supporters. Dit is terug te voeren tot de afkeer van de club uit het oosten van Duitsland, die onder impuls van het Red Bull-concern tot de hoogste Duitse profcompetitie is doorgedrongen.

AS Monaco, uitkomend in de Franse Ligue 1, heeft grote moeite om supporters achter zich te krijgen. De club, sinds 2011 in handen van een Russische miljardair Dmitri Rybolovlev, kampt met veel lege vakken in het toch al relatief kleine stadion van 18.000 toeschouwers. Belangrijke reden is de geringe populatie in het belastingvriendelijke staatje aan de Middellandse Zee.

    • Bart Hinke
    • Guus Ritzen