Duitse politie pakt verdachte aanslag Borussia-bus op

Twee agenten voor het gebouw van de openbaar aanklager in Karlsruhe. Foto Uli Deck/AFP

Duitse politie en justitie hebben twee islamitische extremisten in het vizier die mogelijk te maken hebben met de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund dinsdagavond. Een van hen is inmiddels gearresteerd. De woningen van beide verdachten zijn doorzocht.

Lees ook de reportage van verslaggever Guus Ritzen in Dortmund: De Borussia-fans zijn niet bang. Wel aangeslagen

Eerder liet de Duitse politie weten dat het gaat onderzoeken of islamitische terreur ten grondslag ligt aan de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund dinsdagavond. Dat meldde onder meer de Süddeutsche Zeitung woensdag.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent in Berlijn Juurd Eijsvoogel: Aanslag opgeëist, maar wie deed het?

Volgens de Duitse krant werd bij de bus een brief gevonden met daarop in het Duits de woorden “In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle”. De politie zei de link met islamitische terreur te zullen onderzoeken, maar tevens rekening te houden met een afleidingsmanoeuvre. In de brief, die niet is ondertekend, wordt verwezen naar de Duitse aanwezigheid in Syrië en de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De aanslag zou een vergeldingsactie zijn voor de Duitse militaire missie tegen Islamitische Staat (IS). Zolang de in Duitsland gelegen NAVO-vliegbasis Ramstein geopend blijft, zo zou te lezen zijn in de brief, zullen Duitsers op de dodenlijst van de terreurgroep staan.

De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen Ralf Jäger noemde de brief woensdag tijdens een persconferentie “ongewoon”. Het is volgens Jäger niet duidelijk of het gaat om een brief die afkomstig is van IS-aanhangers. In het politieonderzoek wordt daarom rekening gehouden met beide mogelijkheden.

Lees ook: Kwartfinale Champions League afgelast na explosies bus Borussia

Tweede brief

Het Duitse blad Focus maakte melding van een tweede brief die door de Duitse politie wordt onderzocht. De brief, die via internet is verspreid, zou afkomstig lijken van een antifascistische organisatie. De spelersbus is volgens deze brief aangevallen uit protest tegen het beleid van de voetbalclub. Borussia zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi’s en rechts-populisten.

De politie heeft bedenkingen bij de authenticiteit van deze tweede brief, zo meldt NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Duitse autoriteiten hebben serieuze twijfel of de verklaring op internet die zou wijzen op extreemlinkse dader van BVB-aanslag authentiek is

Bij de aanslag met drie explosieven op de spelersbus van Borussia raakte de Spaanse verdediger Marc Bartra gewond aan zijn arm. Een politieagent liep gehoorschade op. Het gaat volgens de politie om een bewuste aanval op de spelersbus. Het duel in de kwartfinales van de Champions League tussen Borussia Dortmund en AS Monaco is verplaatst naar woensdagavond 18.45 uur.

    • Etienne Verschuren