Criminaliteit

Holleeder moet rest straf uitzitten na bedreigen Peter R. de Vries

De Hoge Raad heeft dinsdag bevestigd dat topcrimineel Willem Holleeder het restant van een voorwaardelijke gevangenisstraf moet uitzitten. Holleeder schond volgens het gerechtshof de voorwaarden, horende bij zijn vervroegde vrijlating in 2012, door misdaadjournalist Peter R. de Vries te bedreigen. Hij zocht hem thuis op en dreigde hem met de dood of geweld. De Hoge Raad is het eens met het oordeel van het hof – dat hij daarom alsnog zijn gehele straf moet uitzitten. Holleeder werd in 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar, met aftrek van zijn voorarrest, vanwege deelname aan een criminele organisatie, afpersing, mishandeling en bedreiging. Holleeder kwam in 2012 vrij onder de voorwaarde dat hij zich voor het einde van zijn proeftijd niet schuldig zou maken aan een strafbaar feit. (NRC)

    • Jorg Leijten