Buitenlandse ministers

G7 niet achter Brits plan van sancties tegen Moskou

Foto AP

De ministers van buitenlandse zaken van de groep van zeven grote industrielanden zijn het niet eens geworden over nieuwe sancties tegen Rusland. Het Verenigd Koninkrijk had bij een G7-top in het Italiaanse Lucca gepleit voor nieuwe sancties om Rusland zo te dwingen zijn steun voor de Syrische president Assad in te trekken. Maar andere landen geven de voorkeur aan een dialoog met Rusland.

Kort na het Amerikaanse bombardement op een Syrisch vliegveld als vergelding voor een aanval met chemische wapens, stond de vergadering in het teken van de toekomst van Syrië. De zes westerse industrielanden en Japan wilden de Amerikaanse minister Rex Tillerson een eenduidige boodschap meegeven voor Moskou. Daar arriveerde Tillerson dinsdag voor zijn eerste officiële bezoek.

Of het tussen de VS en Rusland tot een dialoog komt, is onduidelijk. Volgens Tillerson heeft Russische „incompentie” ertoe geleid dat Assad nog steeds chemische wapens heeft. Volgens Rusland zat Assad niet achter de gasaanval. President Poetin vergeleek de Amerikaanse beweringen dinsdag met soortgelijke beschuldigingen van de VS tegen het Irak van Saddam Hussein in 2003. Daar bleken uiteindelijk echter geen chemische wapens meer te zijn. De Russen ontkennen dat het regime van Assad verantwoordelijk was voor de gasaanval, die ruim 80 levens eiste.

    • Michel Kerres