Ahmadinejad doet toch mee aan Iraanse presidentsverkiezingen

Met zijn onverwachte beslissing negeert de voormalige president de wens van de hoogste leider van het land, ayatollah Khamenei.

Hamid Baghaei, rechts, en Mahmoud Ahmadinejad nadat ze zich kandidaat hebben gesteld voor de Iraanse verkiezingen woensdag.
Hamid Baghaei, rechts, en Mahmoud Ahmadinejad nadat ze zich kandidaat hebben gesteld voor de Iraanse verkiezingen woensdag. Foto Ebrahim Noroozi / AP

De voormalige president van Iran, Mahmoed Ahmadinejad, doet toch mee aan de presidentsverkiezingen op 19 mei. Woensdagmiddag schreef hij zich in als kandidaat op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Teheran, meldt persbureau AP. Daarmee gaat Ahmadinejad onverwacht in tegen de wil van de hoogste leider van het land, ayatollah Khamenei.

Ahmadinejads kandidatuur kan van grote invloed zijn op de komende verkiezingen. De huidige president, Hassan Rouhani, maakte tot nu toe het meeste kans. Rouhani, een gematigd politicus, sloot in 2015 de nucleaire deal met de Verenigde Staten en andere wereldmachten. Daarin werden richtlijnen vastgesteld die moesten voorkomen dat Iran een atoombom zou kunnen maken. De jarenlange sancties tegen Iran werden na de deal opgeheven.

Anti-westers

De 61-jarige Ahmadinejad - die bekend staat om zijn ultraconservatieve houding en anti-westerse retoriek - zou aantrekkelijk kunnen zijn voor conservatieven die willen dat het land zich harder opstelt tegenover de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Als hij weer verkozen zou worden als president, dan zou dat een gevaar vormen voor de nucleaire deal.

Lees ook: Iran kiest opvolger Ahmadinejad - vier vragen over de presidentsverkiezingen

Grootayatollah Khamenei waarschuwde vorig jaar dat een kandidatuur van de voormalige president de polarisatie in Iran zou kunnen vergroten. Ahmadinejad zei in oktober dat hij gehoor zou geven aan de wens van Khamenei en schaarde zich achter zijn bondgenoot Hamid Baghaei. Maar toen Baghaei zich woensdag kwam melden als kandidaat, maakte Ahmadinejad bekend zelf ook het presidentschap te ambiëren. De oud-president zei zelf dat hij zich alleen kandidaat heeft gesteld om Baghaei te steunen.

Lees ook: Iran voert opnieuw rakettesten uit

Ahmadinejad was van 2005 tot 2013 president van Iran. Na zijn herverkiezing in 2009 braken op grote schaal protesten uit in het land. Duizenden demonstranten werden opgepakt en tientallen mensen kwamen om het leven. Na twee termijnen moest hij verplicht aftreden.