Brieven

advertentie

Deze brandblusser communiceert z’n functie niet

Ik weet niet of de redactie van NRC zich bemoeit met de keuze van de artikelen uit de webwinkel van de krant, maar zij verbindt er tenminste haar naam aan en geeft zo haar stempel van goedkeuring. Nieuw in het assortiment van de webwinkel is de Phoenix-brandblusser, ontworpen door de Finse designer Oiva Toikka. Voor wie de advertentie die onder meer zaterdag in de krant stond, heeft gemist; de Phoenix-brandblusser bestaat uit een conische kunststof cilinder waarop een vogelkop zit bij wijze van dop (keuze uit wit en zwart).

In de advertentie wordt het product omschreven als een elegante brandblusser die bedoeld is om brandjes in de keuken te blussen. Hij is „mooi om te zien” en „zal niet detoneren in de keuken”. Dit zijn kwaliteiten die passen bij een vaas of een fruitschaal, maar niet bij een brandblusser. Die moet juist opvallen en voorzien zijn van een duidelijke aanwijzing hoe hem te gebruiken. Een brandblusser die nog het meeste lijkt op een kunststof koffiekan en op geen enkele wijze zijn beoogde functie communiceert – en dat is niet mooi wezen op het aanrecht – is gewoon een slecht ontworpen product.


Design thinker & writer