VS: 20 procent van Syrische luchtmacht vernietigd

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis was de aanval van afgelopen donderdag een “proportionele reactie” op de gifgasaanval op Khan Shaykhun.

Een screenshot van beelden van de Syrische overheid laat een beschadigde bunker zien op het al-Shayrat vliegveld na het bombardement van de VS. Foto AP/Syrische overheid

Het bombardement van de VS op een Syrische luchtmachtbasis vorige week donderdag heeft volgens de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis 20 procent van de operationele Syrische gevechtsvliegtuigen vernietigd. Volgens Mattis was de aanval een “proportionele reactie” op de gifgasaanval op Khan Shaykun.

De minister meldt in een verklaring dat de beslissing om de 59 Tomahawk-raketten af te vuren werd genomen door president Trump om toekomstig gebruik van chemische wapens te voorkomen. Tegelijkertijd moest de actie laten zien dat de VS niet passief zullen toekijken “hoe president Assad onschuldige mensen vermoordt met chemische wapens die verboden zijn door het internationaal recht en die als vernietigd waren verklaard”, aldus de minister van Defensie.

Lees ook de analyse van VS-correspondent Guus Valk: Aanval op doelen Assad grote gok

‘Bewapenen of tanken onmogelijk’

Naast de gevechtsvliegtuigen zouden volgens het ministerie ook opslaglocaties van brandstof en ammunitie zijn vernietigd, net als luchtafweersystemen. Daardoor zou het voor de Syrische luchtmacht niet meer mogelijk zijn vanaf het vliegveld al-Shayrat, dicht bij de stad Homs, vliegtuigen te bewapenen of te voorzien van brandstof. Ook zou het gebruik van de landingsbaan op dit moment “nutteloos” zijn.

Lees ook: Wat hebben die 59 Tomahawks geraakt?

Het is maar de vraag of de schade daadwerkelijk zo groot is. Het Russische ministerie van Defensie meldde vorige week vrijdag juist beperkte schade en stelde dat de meeste raketten hun doel gemist zouden hebben. Die kans is onwaarschijnlijk omdat Tomahawk-raketten bekendstaan om hun nauwkeurigheid. Toch zou de schade mee kunnen vallen omdat de VS Rusland van tevoren waarschuwden over het bombardement om zo verdere escalatie tussen beide wereldmachten te voorkomen. Daardoor zouden de Russen en Syriërs tijdig verschillende gevechtsvliegtuigen hebben kunnnen laten vertrekken. Experts zien het bombardement vooral als een politiek signaal en waarschuwing van Trump aan Assad.

Bij de gifgasaanval van vorige week kwamen meer dan zeventig mensen om het leven, onder wie veel kinderen. Bij verschillende slachtoffers werden symptomen geconstateerd die wijzen op het gebruik van een zenuwgas als sarin.

Lees ook: Alles wijst op sarinbommen van de Syrische luchtmacht
    • Sam de Voogt