Vier mannen aangehouden voor grooming na lokactie youtubers

De mannen dachten afgesproken te hebben met een jongen van 15, maar het bleek een val.

Een still uit een van de video's. Of de persoon op de foto een van de aangehouden mannen is, is onduidelijk.
Een still uit een van de video's. Of de persoon op de foto een van de aangehouden mannen is, is onduidelijk. YouTube/Still

De politie heeft vier mannen aangehouden die in de val waren gelopen van een groep Apeldoornse youtubers. Onderzocht wordt of zij zich schuldig gemaakt hebben aan grooming, of digitaal kinderlokken. Drie van de vier mannen hebben zich zelf gemeld bij de politie. Van de vierde man werd de naam genoteerd nadat de youtubers de politie hadden gebeld.

De mannen uit de filmpjes van het YouTube-kanaal Betrapt dachten afgesproken te hebben met een 15-jarige jongen, zeiden de makers. Bij de ontmoeting troffen ze echter geen minderjarige potentiële bedpartner, maar een aantal jonge mannen met camera’s die ze vertelden dat wat ze doen “superstrafbaar” is.

De politie zegt de jongen van 15 graag te willen spreken. Hij zou “essentieel” zijn voor het onderzoek. Met de andere youtubers heeft de politie wel contact gehad.

Lees ook: ‘Waarom wilt u seks met een minderjarige? Wij gaan naar de politie’

Dinsdag werden de telefoons en computers van de verdachten in beslag genomen. Na een “uitgebreid verhoor” zouden de vier weer worden vrijgelaten.

De politie laat in een persbericht weten graag met burgers samen te werken, maar noemt het “niet wenselijk om mensen in het openbaar te veroordelen”. Volgens de politie heeft dit soort acties niet alleen gevolgen voor de betrokken verdachten, maar ook voor anderen.