Vak-P: we zijn wel baas in eigen huis

FC Twente

Supportersvereniging reageert na politie-inval op beschuldigingen van drugshandel, geweld en intimidatie door Satudarah.

Het supportershome van Vak-P in stadion De Grolsch Veste. Foto VINCENT JANNINK/ANP

Supportersvereniging Vak-P voelt zich nog steeds baas in eigen huis. Dat blijkt uit een verklaring die de vereniging heeft afgegeven in reactie op de chaotisch verlopen politie-inval donderdag in het supportershome in stadion De Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV. Hierbij zijn 46 wikkels met cocaïne gevonden en drie arrestaties verricht. Een van de arrestanten had een wapen bij zich.

De verklaring staat haaks op de informatie van politiechef Janny Knol en burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. Zij vermoeden dat leden van motorclub Satudarah en supportgroep Saudarah (geen motorclub, maar ‘brotherhood’) de dienst uitmaken in het supportershome, en dat er sprake is van drugshandel, geweld, intimidatie en ‘een selectief deurbeleid’. Leden van Vak-P zou de toegang worden geweigerd, ook tot de wc’s, waar, getuige de vondst van lege wikkels donderdag, drugs worden gebruikt. „Vak-P is niet meer van Vak-P”, stelde de burgemeester.

Vak-P reageert: „Wij willen benadrukken dat wij op geen enkele wijze zijn geïntimideerd of onder druk zijn gezet, door wie dan ook. Een selectief deurbeleid is ons onbekend.” Ook weerspreekt de vereniging dat er via het supportershome ‘vrije’ doorgang – zonder controle – naar het stadion bestaat.

Aangifte wegens bedreiging

Volgens ingewijden hebben zo’n 20 tot 25 leden van Vak-P de laatste jaren aansluiting gezocht bij Satudarah, en niet andersom. In het bestuur zitten voor zover bekend geen motorclubleden. Van intimidatie en geweld is geen sprake, meent een lid dat anoniem wil blijven. „Hoe kun je mensen die je al jaren goed kent, intimideren. Dat werkt niet.”

Volgens de politie hebben (oud-)leden aangifte gedaan van mishandeling, bedreiging en geweld. Anonieme bronnen beweren in Tubantia dat honderden leden hebben opgezegd en dat er een angstcultuur heerst. De woordvoerder van de burgemeester zegt dat „je op basis van alle informatie zou kunnen concluderen dat er een gefragmenteerd beeld is, maar wij blijven bij onze uitspraken.”

In de ogen van Vak-P (zo’n 2.000 leden) is de vereniging „ongewild slachtoffer geworden van buitenproportioneel” politiegeweld. De inval leidde, mede door de (later herroepen) oproep door de stadionspeaker tot ontruiming, tot chaos op de tribunes en rellen na afloop. Maandagavond gaf de burgemeester in een gemeenteraadsvergadering geen duidelijkheid over de oorzaak van de miscommunicatie tussen FC Twente en de politie waardoor de speaker opriep de tribunes te verlaten.

Bij de rellen raakte een agente gewond, werd een man door een politiehond gebeten en is een omstander door een paard ‘overlopen’. Het Vak-P-bestuur: „De arrestatie van vijf personen weegt niet op tegen de veiligheid van 25.000 stadionbezoekers”. De vijf zijn weer op vrije voeten.

Vak-P vraagt zich af waarom de politie geen gebruik heeft gemaakt van het convenant waarin is vastgelegd dat de politie te allen tijde toegang heeft tot het home. De politiewoordvoerder: „Zo’n convenant is mooi, maar we moeten ons dan van tevoren aankondigen. Dan hadden we niet gevonden wat we nu hebben gevonden.” De burgemeester wil het home sluiten, maar het is onduidelijk of dat lukt voor het thuisduel, zaterdag tegen NEC. In 2006 was het home ook al een tijd dicht vanwege drugshandel.

    • Annette Toonen