Kwartfinale Champions League afgelast na explosies bus Borussia

De club zou vanavond de kwartfinale tegen AS Monaco spelen. Borussia Dortmund-verdediger Marc Bartra is gewond geraakt.

Politieagenten bij de beschadigde spelersbus van Borussia na drie explosies.
Politieagenten bij de beschadigde spelersbus van Borussia na drie explosies. Foto Martin Meissner/AP

De kwartfinale van de Champions League tussen Borussia Dortmund en AS Monaco is dinsdagavond afgelast vanwege drie explosies bij de spelersbus van Borussia Dortmund. Bij de explosies is verdediger Marc Bartra gewond geraakt. Volgens de Spaanse krant El País wordt de speler in het ziekenhuis behandeld voor een wond aan zijn arm.

Update 23.45 uur: De politie gaat voorlopig uit van een gerichte aanslag op het voetbalteam. Maar wat de achtergrond ervan is, wordt nog onderzocht.

De explosies vonden plaats even na 19.00 uur. Volgens persbureau AP waren de explosieven verstopt in een heg bij de parkeerplaats van het hotel waar het team verbleef. Toen de bus passeerde gingen de explosieven af. Het is nog niet duidelijk wie de explosieven heeft geplaatst of wat voor explosieven het waren.

Twitter avatar BVB Borussia Dortmund Bei der Explosion wurde @MarcBartra verletzt und befindet sich derzeit im Krankenhaus. Gute und schnelle Genesung, Marc! #bvbasm

De politie waarschuwt voor speculatie en roept op tot kalmte. De supporters hebben na de melding het stadion verlaten.

Het team was op weg naar het eigen stadion om daar de kwartfinale van de Champions League te spelen. De wedstrijd zal in plaats van dinsdag, woensdag gespeeld worden.

De locatie van de explosies:

Supporters

Beide clubs kennen geen uitgesproken hooligan-cultuur, al heeft Borussia Dortmund wel een grote harde kern van fanatieke aanhangers. Die Gelbe Wand, een enorm vak van staantribunes die de gehele korte zijde beslaat achter het doel, is meer beroemd dan berucht: een zee van geel die op wedstrijddagen de sfeer bepaalt in het stadion.

De belangrijkste rivaliteit is met Schalke 04, uit het nabijgelegen Gelsenkirchen. De recente opmars van RB Leipzig in de Duitse Bundesliga heeft bij de Dortmund-aanhang tot felle protesten geleid, waarbij ook geweld is gebruikt tegen Leipzig-supporters. Dit is terug te voeren tot de afkeer van de club uit het oosten van Duitsland, die onder impuls van Red Bull-concern tot de hoogste profcompetitie is doorgedrongen.

AS Monaco, uitkomend in de Franse Ligue 1, heeft grote moeite om supporters achter zich te krijgen. De club, sinds 2011 in handen van een Russische miljardair Dmitri Rybolovlev, kampt met veel lege vakken in het toch al relatief kleine stadion van 18.000 toeschouwers. Belangrijke reden is de geringe populatie in het belastingvriendelijke staatje aan de Middellandse Zee.