SchenkingDrents Museum krijgt 25.000 objecten

Het Drents Museum in Assen heeft een schenking van bijna 25.000 stukken gekregen. Het gaat om de collectie van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK 1900). De verzameling, uiteenlopend van schilderijen en meubelontwerpen tot serviezen en damast, omvat onder meer werk van Chris Lebeau, Bart van der Leck en H.P. Berlage. De Stichting Schone Kunsten rond 1900 werd opgericht in 1964 en verzamelde in Nederland ontstane beeldende kunst en kunstnijverheid uit de periode 1885-1935, maar wordt nu opgeheven. SSK 1900 was indertijd een initiatief van naaste familieleden van de kunstenaars. In korte tijd brachten die geheel belangeloos kunstwerken en documenten bijeen. In 1974 werden die in bruikleen gegeven aan het Drents Museum. Nadien is de collectie nog aanzienlijk uitgebreid. (ANP)

    • Gretha Pama