Oud regeringsvliegtuig verkocht voor 3,7 miljoen

Met het bekend worden van de verkoopprijs is nu duidelijk hoeveel het nieuwe toestel gaat kosten: 92,7 miljoen, inclusief belastingen.

De KBX, het oude Nederlandse regeringsvliegtuig.
De KBX, het oude Nederlandse regeringsvliegtuig. Foto Remko de Waal/ANP

Het afgedankte regeringsvliegtuig KBX wordt voor 3,7 miljoen euro verkocht aan de Australische vliegmaatschappij Alliance Airlines, zo schrijft demissionair minister Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week werd al bekend dat het oude vliegtuig, een Fokker 70 met de registratie PH-KBX, vervangen zou worden door een Boeing 737 Business Jet. Met het vervangen van het regeringstoestel zou 89 miljoen euro gemoeid zijn, maar omdat onduidelijk was hoeveel de staat voor het oude toestel zou ontvangen bleef vooralsnog onduidelijk hoeveel het nieuwe vliegtuig precies gaat kosten. In de Kamer ontstond hierover vorige week enige wrevel.

Dinsdag werd het bedrag, met instemming van de aankopende partij, dan toch bekend gemaakt. Daarmee is nu duidelijk hoeveel het nieuwe toestel gaat kosten: 92,7 miljoen, inclusief belastingen. De nettovervangingskosten zijn 89 miljoen euro en blijven daarmee net binnen de maximaal 90 miljoen die Schultz van Haegen vooraf aan de Kamer meldde als ingecalculeerde vervangingskosten.

Vervanging

De oude Fokker 70 PH-KBX was sinds 1996 in gebruik en wordt inmiddels als verouderd beschouwd. Het nieuwe toestel, dat de registratie PH-GOV (government) krijgt, heeft een groter bereik en kan zonder tussenstop Caribisch Nederland bereiken. Ook is de CO2-uitstoot 20 procent lager dan bij het oude toestel.

De verkoop van de Fokker wordt binnenkort definitief, maar niet voordat het publiek het toestel op 3 juni op vliegveld Woensdrecht kan uitzwaaien. Begin 2019 wordt het nieuwe regeringsvliegtuig geleverd. Het vervoer wordt in de tussentijd via een aanbesteding geregeld, net als het onderhoud van het nieuwe toestel.

    • Clara van de Wiel