onderhandelingen

Jumbo verhoogt de lonen, vakbonden blijven boos

Loonconflict Supermarktketen Jumbo geeft medewerkers van distributiecentra 1,5 procent loonsverhoging. De bonden zijn woest en eisen meer.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen zeggen geen genoegen te nemen met de door Jumbo geboden loonsverhoging van 1,5 procent voor de circa 3.000 logistieke medewerkers van de supermarktketen.

De medewerkers van de distributiecentra van Jumbo, van wie 2.000 flexkrachten, treffen op hun loonstrookje over april een 1,5 procent hoger salaris aan. De supermarkt wil zo tegemoetkomen aan de looneis van 2,5 procent van de bonden. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan daar met terugwerkende kracht nog meer bijkomen, liet de supermarktketen maandag weten.

De vakbonden willen een ruimere loonsverhoging voor de medewerkers van Jumbo’s distributiecentra en voerden afgelopen week stiptheidsacties om hun eisen kracht bij te zetten. Herhaalde uitnodigingen om te onderhandelen hebben FNV en CNV volgens het bedrijf naast zich neergelegd.

„Door aan te sturen op acties bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers geen goede dienst”, aldus topman Frits van Eerd. Het bedrijf zegt te willen voorkomen dat het personeel de dupe wordt van het gesteggel en heeft daarom eenzijdig een loonsverhoging doorgevoerd.

FNV wil naast de structurele loonsverhoging van 2,5 procent ook een vermindering van de werkdruk door meer tijdelijke medewerkers een „echte baan” te geven. De acties gaan richting het drukke paasweekeinde gewoon door, lieten CNV en FNV gisteren weten.