Le Pen brandt zich aan razzia-uitspraak

Franse presidentsverkiezingen Volgens presidentskandidaat Marine Le Pen was Frankrijk „niet verantwoordelijk” voor een razzia tegen Joden in Parijs, in 1942. Het leidt tot veel kritiek.

Ze voerde tot nu toe een tamelijk foutloze campagne. Maar tijdens een uitgebreid live-interview zondagmiddag voor nieuwszender LCI liet Marine Le Pen zich verleiden tot uitspraken over de Tweede Wereldoorlog. En dat is voor de leider van een partij die in 1972 mede is opgericht door nazicollaborateurs onder het Vichy-regime per definitie glad ijs.

Volgens Le Pen is Frankrijk niet verantwoordelijk voor een door de Franse politie en gendarmerie uitgevoerde razzia in juli 1942 die bekendstaat als de ‘Rafle du Vel d’Hiv’. Meer dan 13.000 Joden werden toen in twee dagen in Parijs en omgeving op verzoek van nazi-Duitsland gearresteerd door de Franse politie en gendarmerie. Voor deportatie werden ze tijdelijk vastgehouden op de wielerbaan Vélodrome d’Hiver (‘Vel d’Hiv’).

Het was president Jacques Chirac die in 1995 voor het eerst erkende dat „de bezetter is geassisteerd door Fransen, door de Franse staat”. Net na zijn verkiezing tot president in 2012 bekrachtigde François Hollande dat standpunt: „Deze misdaad is in Frankrijk gepleegd, door Frankrijk.”

Maar volgens Le Pen is Frankrijk „niet verantwoordelijk”. Als er verantwoordelijken zijn, zei ze twee weken voor de eerste verkiezingsronde, „dan zijn dat degenen die destijds aan de macht waren, dat is niet la France”, zei ze, met de nadruk op ‘la’. Frankrijk, vindt ze, heeft er al genoeg „van langs gekregen” de laatste jaren. Het land moet „weer trots” kunnen zijn.

De uitspraak leidde direct tot boze reacties. „Sommigen zijn vergeten dat Marine Le Pen de dochter is van Jean-Marie Le Pen”, reageerde Emmanuel Macron, de sociaal-liberale presidentskandidaat die met Le Pen aan kop gaat in de peilingen voor de eerste stemronde op 23 april. „Door de verantwoordelijkheid van Frankrijk te ontkennen”, zei de zuidelijke regiovoorzitter Christian Estrosi van de centrum-rechtse Republikeinen, „schuift Marine Le Pen aan op de bank van onwaardigheid en negationisme [ontkenning van de Holocaust, red].”

Jean-Marie Le Pen, die een van de oprichters van het Front National is, kwam tot zeer recent regelmatig in het nieuws met uitspraken waarin hij de Jodenvervolging leek te bagatelliseren. Hij werd in 2015 door zijn dochter uit de partij gezet.

Zondagavond verstuurde het campagneteam van Marine Le Pen een verklaring om de gemoederen te bedaren. Ze zei „net als [de oud-presidenten] Charles de Gaulle en François Mitterrand” ervan uit te gaan dat „Frankrijk en de republiek in Londen waren gedurende de bezetting, en dat het Vichy-regime niet Frankrijk was”. Daarmee breekt Le Pen radicaal met haar vader. Die zei in 2015 nog dat hij Vichy-leider Petain „nooit als verrader” gezien heeft.

Maar dit heeft de polemiek niet gestopt. Terwijl Marine Le Pen er de laatste jaren alles aan deed de zorgen weg te nemen over het antisemitische verleden van haar partij, veroordeelden Joodse groepen in Frankrijk en politici in Israël maandag haar uitspraken.

    • Peter Vermaas