Kabinet: Eritrese politicus krijgt geen officiële ontvangst

Het kabinet reageert op berichtgeving van OneWorld en Argos, die melden dat een hoge politicus van het dictatoriale regime komt spreken op een partijcongres in Nederland.

Archiefbeeld uit 2016 van Yemane Gebreab.
Archiefbeeld uit 2016 van Yemane Gebreab. Foto Salvatore Di Nolfi/EPA

De Eritrese politicus Yemane Gebreab krijgt geen officieel welkom wanneer hij in Nederland komt spreken. Dat schrijft het demissionaire kabinet dinsdagmiddag in een persverklaring. De verklaring werd uitgebracht na berichtgeving van OneWorld en Argos, die melden dat Gebreab, de tweede man van het dictatoriale regime in Eritrea, in Nederland wil komen spreken op een jaarlijks congres. Het gaat om een congres van de jongerenafdeling van de enige toegestane politieke partij in Eritrea, de PFDJ. Gebreab is het hoofd van die partij.

Het congres van de jongerenafdeling vindt volgens OneWorld en Argos plaats van 13 tot 17 april. De locatie is niet bekend. Het demissionaire kabinet noemt de voorgenomen komst van de tweede man van het Eritrese dictatoriale regime ‘ongemakkelijk, omdat een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten’.

Vluchtelingen

Eritrea is een dictatoriaal land in het noordoosten van Afrika. Veel inwoners vluchten vanwege geweld en repressie. In Nederland leven ongeveer 20.000 mensen uit Eritrea. Volgens een uitgebracht rapport van de Verenigde Naties (VN) oefent het regime druk uit op Eritreeërs die in onder andere Nederland wonen. Volgens OneWorld en Argos wordt Nederlandse Eritreeërs op evenementen, zoals het jaarlijkse jongerencongres, verteld hoe zij het regime kunnen dienen en vijandigheid tegen het land tegen kunnen gaan.

Lees ook: de druk op Eritreeërs in Nederland

De toppoliticus uit Eritrea zal niet worden ontvangen door Nederlandse ambtenaren of ministers. Volgens de verklaring heeft hij al een visum voor het Schengengebied.

Turkije

De situatie doet denken aan het diplomatieke conflict met Turkije in maart. Toen werd een Turkse minister in Rotterdam tegengehouden toen zij wilde spreken op een bijeenkomst met voorstemmers van het referendum in Turkije, dat president Erdogan meer macht moet geven. Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken kwam het land niet in: zijn landingsrechten werden ingetrokken.

Lees hier het liveblog over het diplomatieke conflict met Turkije terug

Of het kabinet ook in zal grijpen bij de komst van Gebreab is niet duidelijk.

    • Heleen Gorris