Journalistieke onderscheidingen

Pulitzer-prijzen naar team Panama Papers en schrijver Colson Whitehead

Het journalistieke onderzoeksproject Panama Papers heeft een Pulitzer Prize gewonnen. Het onderzoeksteam van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), het Amerikaanse krantenbedrijf McClatchy en de krant Miami Herald, die samenwerkten om belastingontwijking door een mondiale elite in kaart te brengen, won in de categorie ‘verklarende journalistiek’. Bij het consortium ICIJ zijn in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad aangesloten.

Het beste fictieboek was volgens de Pulitzer-jury De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead. De Pulitzer-prijzen zijn de belangrijkste Amerikaanse onderscheidingen voor de journalistiek en de literatuur.

De prijzen in 21 categorieën werden maandag voor de 101ste keer uitgereikt op de faculteit journalistiek van Colombia University.

Peggy Noonan won een Pulitzer voor haar commentaren in The Wal Street Journal die zij schreef over de campagne rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zij heeft volgens de jury haar lezers „verbonden met de gedeelde waarden van alle Amerikanen” tijdens een van de meest polariserende campagnes die de Verenigde Staten ooit hebben gezien.

Ook David Fahrenthold van The Washington Post kreeg een prijs voor zijn werk rond de verkiezingen. Hij schreef een aantal onthullende stukken over de campagne van Donald Trump.

Verder waren er journalistieke Pulitzers voor onder meer de East Bay Times voor de nieuwsverslaggeving rond de brand tijdens een illegaal feest in Oakland, waarbij 36 doden vielen. C.J. Chivers kreeg een prijs voor zijn longread in The New York Times, over PTSS bij leden van het Amerikaanse Marine Corps.

    • Jan Benjamin