Journalistiek en literatuur

Pulitzer-prijzen naar Panama Papers en Colson Whitehead

Het journalistieke onderzoeksproject Panama Papers heeft een Pulitzer Prize gewonnen. Het team van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), persbureau McClatchy en de Miami Herald, die samenwerkten om belastingontwijking door een mondiale elite in kaart te brengen, won in de categorie ‘verklarende journalistiek’. Bij het consortium ICIJ zijn in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad aangesloten. Het beste fictieboek was volgens de Pulitzer-jury De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead. De Pulitzer-prijzen zijn de belangrijkste Amerikaanse onderscheidingen voor de journalistiek en literatuur. De prijzen in 21 categorieën werden maandag voor de 101ste keer uitgereikt op de faculteit journalistiek van Colombia University. (NRC)

    • Bastiaan Nagtegaal